Video's Roel van Deursen

Video: Veerpont Rozenburg-Maassluis en Landtong

Rozenburg is een dorp in Zuid-Holland dat als bestuurscommissiegebied deel uitmaakt van de gemeente Rotterdam. Het is de enige plaats op het eiland Rozenburg. Tot 2010 was het een zelfstandige gemeente. Het dorp wordt omsloten door de industrie van het Botlekgebied en de Europoort die in de loop van de tweede helft van de twintigste eeuw het gehele eiland in bezit heeft genomen.

Regio - Rozenburg is verbonden met Maassluis door een veerdienst over de Nieuwe Waterweg. Deze wordt zowel door fietsers en voetgangers als door gemotoriseerd verkeer gebruikt. De boot kan per overtocht 40 personenwagens vervoeren. De dichtstbijzijnde vaste overgangsmogelijkheid loopt via de Botlektunnel (of Botlekbrug).

De Benelux-tunnel is vijftien kilometer verderop gelegen en heeft dikwijls met files te maken. De Waterweg is het laatste stuk van de verbinding van Rotterdam met zee, en kwam in 1872 tot stand. De lengte van deze doorgraving van de duinen bij wat nu Hoek van Holland heet, maar destijds tot de gemeente ‘s-Gravenzande behoorde, bedroeg 4,3 km.

Door de verbreding van het strand is hij nu wat langer: tot aan het eind van de splitsingsdam die hij deelt met het Calandkanaal, waar de Maasmond begint, circa 7 km. Vanaf 1877 werd de doorgang belangrijk verbreed en verdiept en kwam echt een Nieuwe Waterweg tot stand. De landtong Rozenburg is de andere oever van de Nieuwe Waterweg tussen Rotterdam en Hoek van Holland.

Puur natuur
Wat veel mensen niet weten is dat je op het 10 kilometer lange schiereiland in pure natuur terecht komt. Om de paar stappen een nieuwe ontdekking, ook langs de oever is er volop leven. Door eb, vloed en de wisselwerking van zout en zoet water groeien er schelpen en waterplanten. Een steur, wel zes meter lang, zalmen en palingen worden gespot. Als bij eb de slibplaten droogvallen, liggen er vaak zeehonden op uit te rusten van de jacht. Trek voor een wandeling zo’n 2 uur uit. De landtong is omringd door havens en industrie: kilometers glimmende buizen, chromen torens en raffinaderijen rondom. Het contrast tussen de ruige natuur en de industrie van de Botlek/Europoort maakt de Landtong tot een onvergetelijke ervaring. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden