Op het gemeentehuis van Albrandswaard buigt men het hoofd over de ontstane situatie. Foto: Joop van der Hor
Op het gemeentehuis van Albrandswaard buigt men het hoofd over de ontstane situatie. Foto: Joop van der Hor (Foto: Joop van der Hor)

Buren boos op Delta-Antes over bouw

Poortugaal- Omwonenden van het psychiatrisch terrein Delta, de TBS-kliniek en de Forensisch Psychiatrische kliniek aan de Albrandwaardsedijk 74 zijn laaiend op het bestuur van de ParnassiaGroep/Antes. “Ze gaan straks een woonwijk op het terrein bouwen zonder dat wij hierin zijn gekend of zijn geïnformeerd. Zo ga je niet met elkaar om.”

door Joop van der Hor

Om te laten zien dat het hen ernst is hebben de zich ‘de overburen van Deltaterrein Poortugaal’ noemde groep bewoners een brief op poten geschreven aan het verantwoordelijke Ministerie (VWS, JenV) de Tweede Kamer, Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten van de provincie Zuid-Holland. Ook het college B&W en de gemeenteraad Albrandswaard zijn per schrijven van de onvrede van de bewoners in kennis gesteld. “Als omwonenden zijn wij nog steeds niet geïnformeerd over het voornemen om op het terrein zo’n 400 woningen te gaan bouwen om met de opbrengst daarvan nieuwe klinieken en zorg voor de aldaar te verplegen patiënten te financieren. We hebben via via moeten vernemen dat de grond al is aangekocht van de gemeente Rotterdam welke weer wordt doorverkocht aan een projectontwikkelaar.”

VOLDONGEN FEIT

“Op 7 september ontving naar onze informatie het college een brief van het bestuur van de ParnassiaGroep, waarin doodleuk staat dat Antes alleen nog maar zorg kan leveren als ze extra geld krijgt. Ze stellen daarmee de gemeente voor een voldongen feit want ze dreigen met het bouwen van een woonwijk op het psychiatrisch terrein (voorheen Deltaziekenhuis.red) of door meer zorgklinieken te bouwen en patiënten aan te trekken en andere zorgaanbieders daar zorg te laten verlenen waardoor er sprake is van huuropbrengsten. Of de gemeente en omwonenden maar even willen aangeven wat ze liever hebben. Hiermee laat de ParnassiaGroep haar antisociale hart zien. Er moet geld verdiend worden en als dat ten koste gaat van ons woongenot, (verkeers)veiligheid, rust en natuur hebben ze daar geen boodschap aan zo lijkt het.”

De bewoners laten in hun schrijven verder weten dat zij verbaasd zijn over het feit dat een zorgaanbieder grond aankoopt en weer gaat verkopen aan projectontwikkelaars om zo geld te verdienen voor zorg, zonder rekening te houden met de gevolgen voor de omgeving want die wonen straks tussen een TBS kliniek en mensen met psychische problemen, drugs en alcoholverslaving. Ze geven verder aan het ontluisterend te vinden dat het bestuur van de ParnassiaGroep een lokale overheid en een lokale gemeenschap zo voor het blok te durven zetten. “Maar misschien weet de gemeente meer dan wij, we horen het graag.” Het college is op verzoek van de raad gestart met een vooronderzoek naar de aantijgingen van de bewoners die inmiddels gevraagd zijn input te leveren en hun zorg te uiten over de hen niet eens gepresenteerde plannen. ParnassiaGroep/Antes laat weten in dit stadium nog geen informatie te kunnen geven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden