<p>Wethouder Mieke van Ginkel ging met Ouderenwerker Yvonne Schults op huisbezoek om zelf in de praktijk te ervaren hoe zo&#39;n bezoek werkt</p>

Wethouder Mieke van Ginkel ging met Ouderenwerker Yvonne Schults op huisbezoek om zelf in de praktijk te ervaren hoe zo'n bezoek werkt

(Foto: Yvonne Schults)

Huisbezoeken 75-jarigen; Mieke van Ginkel ervaart de praktijk

Vanaf juli van dit jaar zijn de huisbezoeken aan 75-jarigen in Albrandswaard weer langzaam gestart met inachtneming van alle corona-regels. Deze huisbezoeken worden sinds september 2019 gehouden door Stichting Welzijn Albrandswaard op verzoek van de gemeente Albrandswaard. Wethouder Mieke van Ginkel was vorige week bij een van deze huisbezoeken aanwezig.

Albrandswaard - Op 10 september is zij met Ouderenwerker Yvonne Schults van Stichting Welzijn Albrandswaard meegegaan op huisbezoek bij Erwin de Jongh. Erwin, oud-wethouder, bekend van het CDA en zijn vele activiteiten voor de kerk en RTV Albrandswaard, is in mei dit jaar 75 jaar geworden. Mieke van Ginkel was benieuwd hoe zo’n huisbezoek in de praktijk werkt. Na een telefonische gezondheidscheck vooraf, gingen de dames op ruime afstand van Erwin en zijn vrouw zitten. Het gesprek ging over onderwerpen als wonen, gezondheid, vervoer, dagelijkse activiteiten, enz. Er worden wat gegevens geregistreerd (nadat de senioren hiervoor toestemming hebben verleend) en indien nodig worden deze doorgezet naar collega’s van Informele Zorg, Vraagwijzer, enz. De praktijk leert dat mensen vooral vragen hebben over WMO-voorzieningen, een maatje zoeken of een activiteit. De lijnen binnen SWA zijn kort, vandaar dat snel na zo'n huisbezoek al actie ondernomen kan worden.

Zo lang mogelijk meedoen

Mieke van Ginkel vond het heel leuk om bij een huisbezoek aanwezig te zijn. Van Ginkel: “Ik merk dat de bezoekjes zeer gewaardeerd worden en als positief ervaren worden. Veel ouderen kennen het aanbod van zorg en welzijn onvoldoende of weten de juiste weg daarheen niet goed te vinden. Ik vind het belangrijk dat iedere inwoner zich prettig voelt en zolang mogelijk ‘mee kan doen’ aan de samenleving. Daarom gaan we door met de Huisbezoeken aan 75-jarigen. Het gesprek met het echtpaar De Jongh verliep heel vlot en was erg gezellig”. Binnenkort ronden de huisbezoekers de bezoeken aan mensen geboren in 1944 af. Vervolgens gaan de uitnodigingen voor mensen van geboortejaar 1945 de deur uit. Bent u of wordt u dit jaar 75 jaar, dan komen de huisbezoekers binnenkort wellicht bij u op bezoek. Indien gewenst dragen de huisbezoekers, bestaande uit Yvonne Schults of één van de zes getrainde vrijwilligers, een mondkapje. Zij ontsmetten hun handen en houden 1,5 meter afstand.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden