Links: Dinie, Rechts; Barbara, samen sterk in de week van "Wij samen tegen eenzaamheid" organiseren verbindende activiteiten voor jong en oud.
Links: Dinie, Rechts; Barbara, samen sterk in de week van "Wij samen tegen eenzaamheid" organiseren verbindende activiteiten voor jong en oud. (Foto: Kitty Loduvica Hiert )

Samen sterk tegen eenzaamheid

Eenzaamheid in onze samenleving is een steeds groter wordend probleem. Als we het over eenzaamheid hebben, wordt er veel gedacht aan ouderen. Met name voor ouderen die hun kinderen en kleinkinderen nu niet meer mogen zien of al niet zagen. Er rust dan ook een enorme taboe op. Het grootste probleem omvat echter niet enkel meer de ouderen. In onze maatschappij waar de mobiele telefoon een verbindende factor zou moeten zijn, raken zelfs jongeren en kinderen de verbinding met hun omgeving kwijt. 

door Kitty Loduvica Hiert

Hoogvliet - De kindertelefoon trekt aan de bel en jongerenwerkers krijgen van steeds meer jongeren te horen dat ze zich eenzaam voelen. Hier moet iets mee gedaan worden en daarom organiseren Barbara en Dinie van DOCK Hoogvliet verschillende verbindende activiteiten voor zowel jong als oud in de week van “Wij samen tegen eenzaamheid.”

In aanloop van de nationale week van de eenzaamheid organiseert DOCK verschillende activiteiten van 30 september t/m 7 oktober. De activiteiten zijn verdeeld in twee groepen;

De eerste groep kan meedoen aan een spelletjesmiddag, een fotospeurtocht, vreemde vogels of vrolijke dieren schilderen en bloemschikken. Jongeren kunnen meedoen aan de interactieve game ‘Jack in the Box’.

De tweede groep kan tips krijgen tijdens de bijeenkomsten ‘Alleen, maar niet eenzaam. Hoe doe je dat?’ en ‘Intimiteit op afstand’. In ‘Alleen, maar niet eenzaam’ worden tips gegeven hoe om te gaan met tijdelijke eenzaamheidsgevoelens, met name als je alleen thuis bent. En een yogadocente leert mensen in de workshop ‘Intimiteit op afstand’ dat je ook verbonden, gezien en gehoord kunt voelen in een 1,5 meter maatschappij.

Barbara weet als geen ander hoe het is om eenzaam te zijn. Zelf heeft zij eenzaamheid in haar jeugd ervaren en pas toen ze haar opleiding deed, kreeg ze de tools die ze nodig had om zich ervan los te maken. “Er is geen kant-en-klare formule, het is altijd maatwerk,” vertelt Barbara. “Ik zie dat mensen opzoek zijn naar een wondermiddel, en dat bestaat niet. Onderzoek goed waar het vandaan komt. Bij mijzelf had het met een referentiekader te maken, vanuit mijn jeugd en hoe ik ben opgevoed. Ik had een verwachtingspatroon en ging ervan uit dat 1 persoon mij alles kon geven, maar de enige persoon die mij dat kan geven ben ik zelf.”

Dit is waarom Barbara het ontzettend belangrijk vindt om niet alleen activiteiten voor ouderen te organiseren. Juist nu in deze bijzondere tijd, wil zij ook jongeren en kinderen betrekken.

“Het breekt mijn hart als kinderen zich al zo eenzaam voelen. Als kind ben je nog afhankelijk van volwassenen die moeten de signalen kunnen oppikken.”

Wilt u ook meedoen? Het volledige programma is terug te vinden via Facebook.com/DOCKhoogvliet en op te halen bij huis van de wijk De Zevensprong. Alle activiteiten kunnen bij voldoende animo wekelijks ingezet worden. Voor meer informatie en aanmelden kunt u bellen naar 088 – 855 50 19 of mailen naar aanmeldingenhoogvliet@dock.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden