Hoogvliet 'van dorp tot satelliet' - deel 4: Nieuw Engeland, een wijk vol leven en overlevers / 2020

Hoogvliet, van dorp tot satelliet is een 13-delige serie waar videograaf Roel van Deursen en ‘gids’ Joop van der Hor wekelijks een buurt of bijzonder gedeelte van de Rotterdamse wijk Hoogvliet bezoeken en de kijkers van Botlek TV meenemen naar interessante plekken, verborgen pareltjes en praten met bewoners over hun straat of buurtje. 

Hoogvliet - In deel 4 staat Nieuw Engeland centraal, een naoorlogse wijk, ooit gebouwd om het personeel van Shell in de nabijheid van hun werk te huisvesten; de directie in de prachtige villa’s aan de Gaarde en rondom het Curaçaoplein, het management tussen Beemd en Meeuwenwetering en de arbeiders in de zogeheten Oliebuurt, beter bekend als de flats aan de Waaier. 

Nieuw Engeland kent een turbulente geschiedenis waar vroeger meer politieagenten op straat liepen als bewoners. Drugs en criminaliteit vierden hoogtij. Het werd een wijk waar mensen probeerden te overleven of vertrokken naar o.a. buurgemeenten Spijkenisse en Hellevoetsluis. Nu is het een betrekkelijk rustige wijk waar de vergrijzing langzaam toeneemt. Tijdens hun ‘rondje door de wijk’ stappen Roel en Joop binnen bij middenstander en winkeliers voorzitter Willem Middendorp en maken ze een spontaan praatje met ‘Haagse Wouter’ die het enorm naar zijn zin heeft in Hoogvliet.  

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden