<p>Elke vrijdagochtend staan voor 111 mensen de door Voedselbank Rotterdam geleverde pakketten klaar in de hal van Dorpskerk Hoogvliet</p>

Elke vrijdagochtend staan voor 111 mensen de door Voedselbank Rotterdam geleverde pakketten klaar in de hal van Dorpskerk Hoogvliet

(Foto: Aad Hoogerwerf)

Voedselbank is helaas broodnodig

Wist u dat vanuit de Dorpskerk Hoogvliet wekelijks voedselpakketten worden uitgedeeld aan 111 mensen die onder het bestaansminimum leven? Dit bestaansminimum is het bedrag dat netto overblijft na aftrek van vaste lasten en aflossingen. Voor een alleenstaande is dat € 230,= en voor een eenoudergezin met 2 kinderen € 420,=. De cliënten van de Voedselbank komen uit Hoogvliet, Rhoon en Poortugaal. Vanwege de geografische ligging krijgen cliënten uit Rhoon-Portland hun pakket via Voedselbank Barendrecht.

Door Yvonne Schults

Hoogvliet - Het verdelen van de pakketten (die vanuit Voedselbank Rotterdam worden aangeleverd) wordt gedaan door vrijwilligers van de kerk sinds januari 2013. Sinds maart dit jaar is een streng eenrichtingsverkeer ingesteld in de kerk voor het ophalen van de pakketten in verband met corona. Daardoor zijn er ook minder vrijwilligers en wordt geen koffie geschonken. “Jammer”, vindt Aad Hoogerwerf, coördinator namens de kerk, “want juist zo’n moment leent zich ook voor persoonlijk contact.”

Vrijwilligers

“Momenteel zijn wij op zoek naar vrijwilligers met een grote auto die op vrijdagochtend vroeg een handje willen helpen. Dan halen we namelijk de verse spullen zoals groente, brood en fruit bij Voedselbank Spijkenisse, met wie we goed samenwerken. Op het eiland werken zij samen met veel boeren die vaak enorme hoeveelheden aanleveren, daar kunnen wij mooi van meegenieten. Deze spullen voegen we dan bij het uitdelen vanaf 9.30 uur toe aan de standaard pakketten die we van Voedselbank Rotterdam ontvangen. De lege kratten moeten daarna weer worden teruggebracht naar Spijkenisse.”

Samenwerken

“Neemt u a.u.b. contact met mij op via voedselbank@kerkhoogvliet.nl als u ons wilt helpen. Ook zoeken wij momenteel naar manieren om samen te werken met supermarkten in Albrandswaard. Wij zouden graag vrijdagochtend vroeg bij hen langsgaan om spullen op te halen en die boodschappen gelijk mee te geven aan onze cliënten. Helaas hebben wij geen opslagcapaciteit om spullen lang te bewaren.”

Aanvragen

Het aanvragen van een voedselpakket kan voor inwoners van Hoogvliet via de Vraagwijzer van de gemeente Rotterdam, telefoon 14010 of door langs te gaan bij een vestiging van de gemeente. Voor Albrandswaard kunt u terecht bij de Vraagwijzer van Stichting Welzijn Albrandswaard, 010-5011222 of Rijsdijk 17a in Rhoon. Om in aanmerking te komen voor de Voedselbank wordt door Voedselbank Rotterdam eerst gecheckt of mensen aan de criteria voldoen.

Criteria

De criteria voor het aanvragen van een Voedselpakket zijn dan ook streng. In principe krijgen mensen een half jaar een pakket, daarna kunnen ze verlenging aanvragen per 3 of 6 maanden met een maximum van 3 jaar, afhankelijk van de situatie. De verwachting is dat mensen dan tijd genoeg hebben gekregen om hun leven op de rit te krijgen. Sinds de start van corona is een lichte groei merkbaar in het aantal aanvragen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden