<p>Rasim K&uuml;c&uuml;k&uuml;lan wil het dijkhuisje net zo tiptop maken als zijn pakhuis in Vlaardingen-Centrum. Foto: Patrick Wanders.</p>

Rasim Kücükülan wil het dijkhuisje net zo tiptop maken als zijn pakhuis in Vlaardingen-Centrum. Foto: Patrick Wanders.

(Foto: Patrick Wanders)

Dijkhuisje Rozenburg gered door Vlaardinger

Het is geen monument. Het dijkhuisje had geen beschermde status, een nieuwe eigenaar had het moeiteloos kunnen slopen om er een modern gebouw neer te zetten. Maar wat is het dorp Rozenburg blij met de reddingsactie van Rasim Küçükünal!

door Kor Kegel

REGIO - Hij zag het pandje bij toeval op Funda staan en maakte een afspraak met de Rozenburgse makelaar Heleen Klifman. Hij zag direct dat de renovatie een ingrijpend karwei zou worden, maar daar draaide Rasim Küçükünal zijn hand niet voor om. Eerder had de 42-jarige Vlaardinger in het centrum van zijn stad een oud pakhuis totaal gestript en helemaal opnieuw ingericht met nieuwe tussenmuren en nieuw gebinte. Hij had lang nagedacht over de ideale indeling om er een droomwoning van te maken. Drieënhalf jaar heeft hij over die ingrijpende renovatie gedaan en zijn vrouw en hij wonen er nu perfect.
Toen hij het dijkhuisje uit 1870 kwam bekijken, zag hij er de charme van. Vroeger bestond Rozenburg uit boerderijen en dijken. Als gevolg van de industriële ontwikkelingen in de Botlek en Europoort is er veel woningbouw in Rozenburg gekomen en de meeste boerderijen en dijken zijn verloren gegaan. Alleen aan de Zanddijk vind je er nog iets van de historie. En aan de Emmastraat, ooit een gezellige winkelstraat, maar sinds de winkels zich concentreerden op en rond het Raadhuisplein heeft de gemeente Rotterdam als beleid dat vrijkomende winkelruimte in de Emmastraat worden omgevormd tot woningen. En dat is precies wat Rasim Küçükünal van plan is. Het voormalige Bijbelwinkeltje - Stichting Jeugd en Evangelie had er een religieuze boekwinkel - zal eind dit jaar een gewilde woning zijn.Rasim doet de renovatie van zijn pakhuis dunnetjes over


Er staan aan de Emmastraat nog wel oude dijkwoningen, maar het Bijbelwinkeltje is het enige waarvan de voordeur zich lager dan de straat bevindt. Het is het laagste dijkhuisje van Rozenburg. Je moet een trappetje met drie treden af om naar binnen te gaan - en dat blijft zo, want Rasim wil de authentieke uitstraling van de voorgevel met verdiept voorerfje behouden. Zaterdag kwamen er nieuwe dakpannen, binnenkort gaat er een nieuwe voordeur in en een hardhouten raamkozijn – want een kunststof kozijn doet zo’n nostalgisch aandoend pand geen recht, vindt Rasim. “Als je wat doet, moet je het goed doen,” is zijn motto.
Hij is advocaat, maar heeft door de ingrijpende aanpak van zijn pakhuiswoning in Vlaardingen zo veel plezier gekregen in het renoveren, dat hij het nu in Rozenburg dunnetjes over doet – maar wel op kleinere schaal. Van de voorbijgangers en de winkeliers in de Emmastraat krijgt hij continu complimenten, want iedereen had het doodzonde gevonden als het karakteristieke pandje was gesloopt.
In 2024 gaat de Blankenburgverbinding open. Dan worden Vlaardingen en Rozenburg nieuwe buren. Beter een goede buur… Rasim Küçükünal laat in het dorp aan de overkant van Het Scheur alvast zien wat je aan elkaar kunt hebben.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden