Video's Roel van Deursen

Boek: 'Klein meisje in een grote oorlog'

ROTTERDAM/RHOON- Van een boekpresentatie in het Oorlogs- Verzetmuseum in Rotterdam naar een presentatie met slechts een handjevol mensen. De verwondering en het plezier was er echter niet minder om. Mevrouw Jopie Roijé uit Rhoon genoot van alle leuke verrassingen welke haar afgelopen zondag ten deel vielen.

'Ik had Jopie een groots en meeslepende presentatie gegund, alles wat we hadden verzonnen en geregeld kon telkens niet doorgaan vanwege nieuwe afgekondigde RIVM-maatregelen. Maar desondanks is het zondag 25 oktober een geweldige middag geworden voor het nu 87-jarige meisje dat de oorlog niet alleen heeft beleefd, overleefd maar er ook prachtig over heeft geschreven in het boek 'Een klein meisje in een grote oorlog'. Jopie wist van niets. Opgehaald bij haar huis in Rhoon heb ik haar naar de Maaskade op het Noordereiland gereden. De plek waar de strijd om Rotterdam op 10 mei 1940 begon. Ze kon niet geloven dat een groep Rotterdamse roeiers, een prachtige mix van mensen olv stuurman Adrie Sluimer en de op de wal toeziende City010 swimmer Michel Siep en marinier Ray Verschoor speciaal voor haar om 13.27 precies, het tijdstip waarom de eerste bommen vielen op de stad op 14 mei 1940, de Maas overstaken om het boek aan haar te geven. Vergezeld met groen-witte rook en een ere saluut van opgestoken roeiriemen, werd het allereerste exemplaar aan land gebracht. Niet een of andere hotemetoot maar voor het kleine meisje zelf! Toen ook nog eens haar dochters Yvonne en Jeanette en schoonzoons René en Jeroen uit het niets te voorschijn kwamen en Mark Boninsegna het gedicht 'De Zwarte Duivels' met verve voordroeg, kon haar geluk en verbazing niet op; 'Is dit voor mij?' Ja Jopie, voor jou maar ook voor mijn moeder Annie Timmermans en vader Hugo van der Hor en al die duizenden kleine meisjes en jongens die de oorlog beleefden zoals jij maar er niet over konden of hebben gesproken en het evenmin hebben opgeschreven. Ik heb er extra verhalen en historische feiten aan toegevoegd, Rotterdamse dichters Manuel Kneepkens, Jana Beránova, Nick Gardenier, Dick Gebuys, Mark Boninsegna, Derek Otte, Kimm Mulder, Joz Knoop en Jopie zelf hebben hun mooiste gedicht voor dit bijzondere levensboek geschreven. De 33 verhalen van het kleine meisje van toen zijn gelardeerd met tientallen bijzondere kleuren- en zwartwit foto's van Rotterdam voor- en vlak na het bombardement en verklarende voetnoten en aanvullende verhalen. Het in hard-cover uitgevoerde boek is te koop bij o.a. boekhandel Snoek aan de Meent.

WAARHEIDSVINDING

In haar dankwoord en de dag erna in een rechtstreekse radio-uitzending van RTV Rijnmond in het programma van Erik Lemmers richtte mevrouw Roijé zich tot haar co-auteur en uitgever. "Joop is oud politieman en rechercheur en dat was ook wel te merken. Hij heeft alles na zitten pluizen; of de namen, plekjes uit mijn jeugd, de personages enzovoorts wel klopten. Hij twijfelde kennelijk aan mijn geheugen, nou daar is niets mis mee en dat heeft hij ook ondervonden. Ik werd in zijn auto gezet onder het mom van 'Back to Memory Lane' maar ondertussen controleerde hij van alles of het wel klopte. Ik begrijp het ook wel want er komt een verhaal in voor over het Joodse meisje Eva Philipse die, samen met haar ouders en grootouders uit hun huis aan de Crooswijksesingel zijn gehaald en in Sobibor zijn vermoord, zulke dingen moeten uiteraard kloppen. Ik heb het echt allemaal meegemaakt, heb het niet groter of mooier willen maken, het is zoals het is", aldus de krasse Jopie Roijé.

Joop van der Hor

Ook corona krijgt het kleine meisje niet klein

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden