Terugblik op coronajaar 2020 van De Botlek


<p>De Rhoonse Ingrid Hoogstraten zag al haar plannen en werk voor het Eurovisie Songfestival in rook opgaan. Maar opgeven? &#39;Nee, dat nooit, we gaan gewoon door.&#39;&nbsp;</p>

De Rhoonse Ingrid Hoogstraten zag al haar plannen en werk voor het Eurovisie Songfestival in rook opgaan. Maar opgeven? 'Nee, dat nooit, we gaan gewoon door.' 

(Foto: Joop van der Hor)

Terugblik op coronajaar 2020 van De Botlek

Nog twee dagen en we laten het rampjaar 2020 achter ons. Een jaar waarin het Covid-19 virus de hele wereld in haar greep hield en ongemeen hard om zich heensloeg, er was gewoon geen ontkomen aan. Het nieuws beheerste ons leven en doet dit nog steeds. Weekkrant de Botlek blikt terug zonder de pretentie te hebben daarbij volledig te zijn. 

Door Joop van der Hor

Regio - Ook in onze regio werden mensen getroffen door corona en waren er vele dodelijke slachtoffers te betreuren, mensen aan wie we afgelopen kerstdagen extra hebben gedacht. De detailhandel, ZZP’ers, cultuursector, horeca, wie is er niet hard geraakt? Maar was het echt alleen kommer en kwel of waren er ook lichtpuntjes om aan terug te denken?

Vraag het aan topkok Ad Janssen van het Kasteel van Rhoon, aan schrijfster Jopie Roijé of aan Karim, beheerder van partycentrum Flamingo in Hoogvliet. Allemaal willen ze het rampjaar 2020 zo snel mogelijk vergeten. Maar was het nou echt zo’n slecht jaar? Een korte terugblik op twaalf maanden lief en leed geeft antwoord op deze vraag.

100 jaar dus feest

Het jaar begon goed voor de Scoutingvereniging Albrandswaard. Scouting Nederland bestaat 100 jaar en dat wordt grootst gevierd. Burgemeester Jolanda de Witte geeft het startsein van de festiviteiten, niet wetende dat het een eerste en tevens laatste feestje zou zijn. 

Bij het Historisch Genootschap Hoogvliet heeft men ook grootse plannen. 125 mensen bezoeken de expositie van oude beroepen en ambachten. De Zeskampvereniging Hoogvliet en steppers zouden in mei de volgende zijn met een fototentoonstelling. Van een lockdown had toen nog niemand gehoord. 

In maart bereiken ons de eerste berichten over het corona-virus en niet alleen uit het Chinese Wuhan. Het echtpaar Ed en Monique Slagboom-Eversdijk uit Hoogvliet beginnen hun cruise. Hun droomreis verandert echter in een nachtmerrie. Half maart meldt Monique in paniek aan deze krant: ‘Help ons, doe iets. We worden aan ons lot overgelaten door de Nederlandse regering.’ 

Spookschip

Na telefoontjes en mails komt burgemeester Aboutaleb persoonlijk in actie. De Costa Limosa is ondertussen een spookschip geworden. Aan boord vallen dodelijke corona slachtoffers, Ed en Monique worden geëvacueerd en op het vliegveld van Savona staan mannen in witte pakken hen op te wachten. 

Op Schiphol mogen ze gewoon doorlopen, geen test, geen controle, wel 10 dagen in quarantaine. In april worden de gevolgen van de ‘intelligente lockdown’ pijnlijk voelbaar. Concerten, Songfestival, Koningsdag, Toksjoo, niets gaat meer door. Zo ook de jaarlijkse 4 mei herdenking niet. Deze krijgt nu wel een heel doodse uitstraling. 

In juni komt er verlichting, een welkome edoch korte opleving voor de winkeliers in de regio. In juli mogen de veelal demente bewoners van zorgcentrum Humanitas aan de Marthalaan eindelijk naar buiten en bezoek ontvangen, het blijkt helaas van korte duur. In augustus lijkt het erop dat onder de bouwvakkers, werkzaam aan het nieuwe stadhuis van Albrandswaard, corona is uitgebroken, gelukkig loos alarm. 

Nieuwbouwplannen

September: Buurtbewoners reageren boos op de directie van Antes Delta in Poortugaal. Zij worden niet betrokken bij nieuwbouwplannen. In oktober goed nieuws voor videograaf Roel van Deursen van deze krant. Vier miljoen mensen hebben zijn films bekeken en de tot 2x toe eerder uitgestelde boekpresentatie van ‘Een klein meisje in een grote oorlog’ van de Rhoonse schrijfster Jopie Roijé (87) kan eindelijk doorgaan. 

In december laat oud journalist Rein Wolters weten na 74 jaar van Zuid naar Noord te verhuizen. Hoogvliet en Pernis zijn een markante inwoner kwijt. In december luidt premier Mark Rutte de noodklok. Het aantal besmettingen en patiënten op de IC nemen hand over hand toe. 

Nederland gaat op slot, alleen de hoogstnoodzakelijkste winkels blijven open, de cafés en restaurants sluiten voor de tweede keer hun deuren. Kerstmis vieren met niet meer dan 3 gasten extra aan tafel, geen vuurwerk met Oud & Nieuw.

DPG-Media, de medewerkers en de redactie van Weekkrant de Botlek wenst alle lezers, bezorgers en adverteerders een heel gelukkig nieuwjaar toe waarin we de pandemie de baas mogen worden en ons normale leven met een dikke plus weer terugkeert. Graag tot in 2021, het jaar waarin we er voor elkaar zijn!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden