Video's Roel van Deursen

Vuurwerkverbod werd massaal genegeerd

Voor pijlen en knalvuurwerk gold vanaf 1 december 2020 een verbod. Aan het begin van het jaar hield het de gemoederen al flink bezig. Dit werd overschaduwd door een algeheel vuurwerkverbod in verband met COVID-19. 

Regio - Het verbod op pijlen en knalvuurwerk werd doorgevoerd vanwege de veiligheid. Vorig jaar waren er veel incidenten met het nu verboden vuurwerk. Zo ging het onder meer in Breda flink mis. Volgens het kabinet moeten dit soort voorvallen in de toekomst zoveel mogelijk worden voorkomen. 

Hierom besloot de regering al in januari om later in het jaar een verbod in te voeren op het afsteken en verkopen van knalvuurwerk en vuurpijlen. Dit jaar was er een algeheel vuurwerkverbod rondom oud en nieuw ingesteld. Het doel hiervan was om te voorkomen dat de zorg extra werd belast door vuurwerkslachtoffers. 

Zorgpersoneel heeft momenteel de handen al vol aan het behandelen van corona patiënten. Wie er toch voor koos om vuurwerk af te steken, riskeerde een boete van 100 euro. Ook vuurwerk bij je dragen, was strafbaar. 

Gedurende 31 december werd in Spijkenisse de gehele dag (zwaar) vuurwerk afgestoken, Politie en/of Handhaving nergens te bekennen. De laatste maanden hebben gezorgd voor veel vuurwerkoverlast, zeker toen door het kabinet een vuurwerkverbod werd afgekondigd. Direct deed de jeugd er een schepje bovenop, vuurwerk protesten alom. Avonden lang werd er van 20.00 uur tot 20.30 uur geknald, de ene vuurwerkbom na de andere. 

Er bleek opvallend veel vuurwerk in het bezit van jongeren. Het was vannacht minder dan voorgaande jaren maar het verbod werd zeker niet nageleefd. Minder slachtoffers bij de SEH, wel hulpverleners opnieuw belaagd. Nu doorpakken en afschaffen deze traditie, wel in Europees verband, zodat het spul niet volop verkrijgbaar is in België of Duitsland.  

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden