Donor worden in 2021


Foto: pr

Donor worden in 2021

Zo, mijn eerste twee goede voornemens voor 2021 gelijk op de allereerste dag van het nieuwe jaar omgezet in daden. Het eerste was eigenlijk een klusje welke ik in december al had moeten doen, maar waar ik maar niet aan toekwam; het bijvullen van de cv-ketel terwijl ik helemaal geen cv ketel heb maar een warmtepomp. Ik haat zulke klusjes en schuif ze daarom telkens vooruit. Dus hup aan de slag met waterpomptang en tuinslang. Het k*t klusje was binnen 10 minuten geklaard, dus waarom ik het zo lang op z’n beloop heb gelaten mag Joost weten. 

De uitvoering van het tweede goede voornemen was een duidelijk lastiger karweitje, namelijk het invullen van de donorregistratie. Waar bij het bijvullen mijn vrouw achter mijn broek zat, was het nu Hugo de Jonge, u weet wel, de man die een heel weekend moet nadenken of hij eerst een 103-jarige laat vaccineren of een op de IC werkzame verpleegkundige van 55 jaar. Maar ik wil onze minister van Volksgezondheid niet datgene verwijten als wat ik zelf steeds heb gedaan: twijfelen, twijfelen en twijfelen en dus ben ik na de derde brief nog eens echt goed gelezen te hebben ermee aan de slag gegaan. 

Ik ben nu officieel donor en vind dat best wel eng. Waarom? Nou lees de bijgesloten infofolder waarin staat: ‘Overlijden is hetzelfde als doodgaan’. Fijn dat Hugo dit nog eens expliciet uitlegt want ja, Lazarus en Jezus zelf gingen allebei wel dood maar bleken achteraf toch niet te zijn overleden en dus moet je dat als man van het CDA natuurlijk wel even goed aan de niet gelovigen uitleggen. Ter geruststelling wordt verderop nog wel even aangegeven dat een gedoneerd orgaan of weefsel pas na het overlijden, wat dus hetzelfde is als doodgaan, uit het lichaam wordt gehaald. Mocht het gedoneerde orgaan echter niet helemaal in orde zijn, dan kan het gebruikt worden voor onderzoek. Nou ik weet zelf wel hoe mijn lever eruit ziet zo vlak na oud en nieuw, daar is geen verder onderzoek voor nodig dus die ga ik in ieder geval niet doneren. En mijn hart? Die ben ik 4 jaar geleden al verloren bij de geboorte van mijn 1e kleindochter. Blijf bij mij niet veel over om te doneren.

Column Eigen Wijs - joopvanderhor@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden