Arie Kievit in race om Jos van Leeuwen Fotoprijs 2020


<p>Een metrostel in Spijkenisse belandde op het kunstwerk de &#39;Walvisstaarten&#39; nadat het voertuig door het stopblok was geschoten. De foto maakt kans om nieuwsfoto van het jaar 2020 te worden. ANP / Hollandse Hoogte / Arie Kievit </p>

Een metrostel in Spijkenisse belandde op het kunstwerk de 'Walvisstaarten' nadat het voertuig door het stopblok was geschoten. De foto maakt kans om nieuwsfoto van het jaar 2020 te worden. ANP / Hollandse Hoogte / Arie Kievit

(Foto: )

Arie Kievit in race om Jos van Leeuwen Fotoprijs 2020

De vijf nieuwsfoto’s die zijn genomineerd voor de Jos van Leeuwen Fotoprijs zijn bekend. De foto met daarop de doorgeschoten metro op de walvisstaart in Spijkenisse eind vorig jaar, gemaakt door Arie Kievit, is één van de kanshebbers.

Regio - De prijs wordt voor het derde jaar op rij uitgereikt en is door het Algemeen Nederlands Persbureau en fotobureau Hollandse Hoogte in het leven geroepen om de Nederlandse nieuwsfotografie te eren. De fotoprijs is vernoemd naar de Haagse nieuwsfotograaf Jos van Leeuwen.
De vijf genomineerde beelden zijn gemaakt door Remko de Waal (x2), Arie Kievit, Bart Maat en Robin Utrecht. Hun foto’s maken kans om tot de beste nieuwsfoto van 2020 verkozen te worden. Op donderdag 21 januari 2021 wordt de winnaar in Den Haag via een livestream bekendgemaakt. De uitreiking wordt gepresenteerd door Nederlands fotograaf William Rutten. De jury bestaat dit jaar uit ANP-fotoman Leo Blom, beeldredacteur Wilco Willemsen van het Algemeen Dagblad, ANP-hoofdredacteur Freek Staps, Voordekunst-directeur Kristel Casander en Projectmanager ANP Foto Jorien de Waard.

Op 21 januari 2021 worden nog twee prijzen uitgereikt. Een daarvan is de Jos van Leeuwen Publieksprijs. Elke maand kan het publiek via social media en een webpagina stemmen op zijn favoriete nieuwsfoto. Maandelijks komt daar één winnaar uit, die daarmee is genomineerd voor de jaarlijkse Jos van Leeuwen Publieksprijs. In de week van de uitreiking kan het publiek op de twaalf winnende nieuwsfoto’s stemmen via een onlinetool. De genomineerden tot nu toe: Koen van Weel (2x), Rob Engelaar (2x), Frank van Beek, Robin Utrecht, Remko de Waal, Cor Lasker, Bart Maat, Otto Jelsma en Patrick Harderwijk.

Jong Talent 

De derde prijs - Jos van Leeuwen Jong Talent - reiken we uit aan het beste fotoverhaal gemaakt door jong fotografietalent. De drie genomineerden voor de prijs zijn Remco Koers (Cultuur in tijden van corona), Gyselle Blokland (Duivenmelkers) en Ebbe Blaas (Festivalzomer 2020: cancelled).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden