De ‘Week van het Vragen’ is gestart


<p>vlnr: Robert Wilschut, Marijke van Zuilen, Joop van der Hor en Joop Woestenburg in de oude Hoogvlietse dorpskerk. Foto: Roel van Deursen</p>

vlnr: Robert Wilschut, Marijke van Zuilen, Joop van der Hor en Joop Woestenburg in de oude Hoogvlietse dorpskerk. Foto: Roel van Deursen

(Foto: Roel van Deursen)

De ‘Week van het Vragen’ is gestart

HOOGVLIET- ‘De Week van het Vragen’ is gestart. Maar ‘men’ is nooit uitgevraagd en van ‘men’ heeft men nooit genoeg. ‘Men’ zijn de vele organisaties, clubs, verenigingen die op zoek zijn naar ‘handjes en hoofden’ om hen te helpen bij werkzaamheden van allerlei aard. Maar ‘men’ zijn ook de mensen die graag vrijwilligerswerk willen doen maar nog niet goed weten wat ze willen of wat ze voor een ander zouden kunnen doen.

door Joop van der Hor

Marijke van Zuilen is coördinator vrijwilligers van de zorgcentra Siloam en Westerstein in Hoogvliet. Als geen ander weet zij hoe belangrijk en noodzakelijk vrijwilligers binnen een organisatie als de Leliezorggroep kunnen zijn. “Zonder vrijwilligers zouden onze ouderen aanzienlijk minder sociale aandacht krijgen. Contact en omzien naar de ander, zowel gevraagd als ongevraagd, aandacht schenken, er gewoon zijn, dat alles is zo ontzettend belangrijk en van onschatbare waarde. De samenstelling binnen niet alleen de huizen van de Leliezorggroep, maar van alle zorgcentra in Nederland is in de afgelopen decennia door de multiculturele samenleving behoorlijk veranderd. Daar moeten wij met elkaar op anticiperen. Diversiteit bij vrager en helper is van eminent belang om elkaar te kunnen begrijpen, van elkaar te leren. Maar ook jonge mensen zijn hard nodig om het verschil te maken.” Een goed voorbeeld hiervan is Riet Mansour (46) die jarenlang tweemaal in de week haar dementerende moeder bezocht en verzorgde in een verzorgingstehuis aan de Schulpweg in Rotterdam-Charlois. Toen haar moeder overleed is Riet letterlijk achtergebleven. “Ik had in de loop der jaren met de groep waarin mijn moeder vertoefde, een band opgebouwd. Twee dames zeiden met een brok in hun keel; “Nu zijn we niet alleen je moeder, maar ook jou kwijt.” Ik kom nu al 5 jaar elke week bij hen langs. Maak een praatje, doe mee met een potje Ganzenbord en schenk thee voor hen in. Ik heb gemerkt dat ik het niet alleen voor hen doe, maar ook voor mijzelf en ik voel elke keer weer de aanwezigheid van mijn overleden moeder, dat doet mij ook heel goed”, aldus Riet Mansour die er elke keer weer een rit per fiets van 12 kilometer heen en terug voor over heeft.

ZONNEBLOEM

Joop Woestenburg is gepensioneerd brandweercommandant van Hoogvliet en Pernis en nu ook voorzitter van de plaatselijke afdeling van de Zonnebloem. “Wil jij iemands leven verrijken met leuke activiteiten, wekelijks een kopje koffie verzorgen, een praatje maken of een blokje om te gaan met iemand met een lichamelijke beperking of met ouderen? Als vrijwilliger meevaren op ons welbekende riviercruiseschip of als chauffeur mensen vervoeren? We verwelkomen je graag.” Ook dominee Robert Wilschut heeft handjes nodig en mensen die als budgetmaatje willen optreden; “mensen helpen om met geld om te gaan, zorgen dat ze uit de (geld)zorgen komen en blijven.” Inlichtingen via DOCK Hoogvliet.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden