Hoe werkt dat met die vaccinatie?


<p>Verpleeghuismedewerker Debora van Iperen was de aller eerste die bij de priklocatie in Rotterdam werd inge&euml;nt. Zij kreeg al twee keer corona, dus was blij met de vaccinatie. (Foto: Jeffrey Groeneweg)</p>

Verpleeghuismedewerker Debora van Iperen was de aller eerste die bij de priklocatie in Rotterdam werd ingeënt. Zij kreeg al twee keer corona, dus was blij met de vaccinatie. (Foto: Jeffrey Groeneweg)

(Foto: Jeffrey Groeneweg)

Hoe werkt dat met die vaccinatie?

Het vaccineren tegen het coronavirus is begonnen in Nederland. Het wordt een hele klus om iedereen van een vaccin te voorzien, want er zijn voor elke groep weer andere omstandigheden. Begrijpelijk dus, dat er vragen zijn. Hier een aantal vragen beantwoord:

Hoe weet ik wanneer ik aan de beurt ben?

Wie het vaccin mag halen, ontvangt een uitnodigingsbrief en kan vervolgens een afspraak maken bij de GGD. Vaccinatie aanvragen kan niet. In Nederland is bepaald dat mensen die kwetsbaar zijn of veel in aanraking komen met het virus, als eerste ingeënt worden. Daarom zijn eerst de medewerkers in de zorg aan de beurt. Denk aan: mensen die in een ziekenhuis, verpleeghuis of in de gehandicaptenzorg werken. Iets later zijn bewoners van verpleeghuizen aan de beurt en mensen tussen de 60 en 75 jaar die zelfstandig wonen. Gezonde mensen van 18 tot 60 jaar staan vooralsnog tussen april en oktober op de planning.

Kunnen kinderen ook een vaccinatie krijgen?

Het coronavaccin is getest op tienduizenden mensen, maar nog niet op kinderen. Hoe het vaccin werkt bij kinderen, wordt nog onderzocht.

Ben ik met één prik klaar?

Nee, er zijn twee prikken nodig om goed beschermd te zijn tegen het virus. De tweede prik volgt drie weken na de eerste.

Waar moet ik naartoe voor mijn vaccinatie?

Dat hangt af van wanneer je aan de beurt bent. Momenteel is alleen het vaccin gemaakt door farmaceut Pfizer beschikbaar. Het moet op -70 graden bewaard worden, daarom worden er centrale locaties ingericht met speciale vriezers. In totaal krijgt Nederland 25 van zulke locaties. Vliegveld Zestienhoven in Rotterdam is hier één van. Per 11 januari is er ook één in Den Haag en vanaf 15 januari ook in Dordrecht. Maar medewerkers van ziekenhuizen krijgen het vaccin bijvoorbeeld vanuit hun eigen ziekenhuis, omdat daar ook van die supervriezers staan. Als andere vaccins, die niet zo super koud bewaard hoeven te worden, eenmaal Nederland bereiken, kan er ook bij huisartsen en instellingsartsen worden gevaccineerd. Een enkeling kan de vaccinatie thuis krijgen.

Is vaccinatie tegen het coronavirus verplicht?

Vaccinatie tegen het coronavirus is niet verplicht. Wie geen inenting wil, hoeft simpelweg geen afspraak te maken.

Kan ik zonder vaccinatie nog reizen en mag ik nog naar openbare plekken als ik me niet laat vaccineren?

De overheid neemt geen extra maatregelen voor mensen die zich niet willen laten vaccineren. Maar de overheid benadrukt dat het belangrijk is om het wél te doen. Als veel mensen zich laten vaccineren, kan het virus zich niet meer op grote schaal verspreiden. Zo neemt de druk op de zorg af en kunnen de coronamaatregelen korter duren.

Mag ik zonder mondkapje op pad als ik ben ingeënt?

Nee, het mondkapje zal voorlopig nog verplicht blijven in openbare plekken en gebouwen. Wie gevaccineerd is, is beschermd tegen het coronavirus en wordt er minder of niet ziek van. Maar mogelijk kun je het virus nog steeds overdragen, in hoeverre wordt nu nog onderzocht. Met het vaccin wordt verspreiding dus niet gestopt, wél dat mensen er ziek van worden.

Ik heb al corona gehad. Moet ik mij dan laten vaccineren?

Als je besmet bent geweest, heeft het lichaam al antistoffen die het virus afweren: je bent dus al een beetje beschermd als je het virus nog eens tegenkomt. Je kunt nog wel besmet raken, maar je wordt minder of helemaal niet ziek. Heeft inenten dan wel zin? Volgens de Gezondheidsraad wel. Bij de tweede of derde keer dat je besmet raakt, wordt de afweerreactie van het lichaam sterker. Bij een vaccinatie komt het lichaam ook in aanraking met het virus, dus wordt de afweerreactie van het lichaam er alleen maar sterker door.

Kan ik ziek worden van een coronavaccin?

Er kunnen klachten ontstaan na de vaccinatie. Denk hierbij aan: pijn op de plek van de prik, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en overgeven en pijnlijke lymfeklieren. Bij de meeste mensen gaat het binnen drie dagen weer over. Het kan zijn dat er onbekende bijwerkingen optreden bij het coronavaccin, maar die kans is heel klein.

Meer informatie: rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-
vaccinatie/vraag-en-antwoord

Wanneer kunnen we dan weer terug naar normaal?

Dat is nu nog niet te voorspellen. Dit hangt af van: de beschikbaarheid van de vaccins. Of de vaccins geschikt zijn voor de verschillende doelgroepen en of genoeg mensen bereid zijn zich te laten vaccineren tegen corona.

Op woensdag 6 januari werden de eerste prikken gezet. Die dag is het vaccineren van ziekenhuismedewerkers van het Erasmus MC begonnen. Vanaf/sinds vrijdag 8 januari worden ook andere zorgmedewerkers, bijvoorbeeld uit de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-ondersteuning, gevaccineerd vanaf de ‘priklocatie' bij het vliegveld Zestienhoven.

door Nynke Vermaat

Mag ik zonder mondkapje op pad als ik ben ingeënt?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden