Poll: 91% van de jongeren wil zich niet laten vaccineren


<p>Jeugdcoach Fatima van jongerenwerk Miero.</p>

Jeugdcoach Fatima van jongerenwerk Miero.

(Foto: )

Poll: 91% van de jongeren wil zich niet laten vaccineren

Nederland is gestart met het vaccineren van zorgmedewerkers om COVID-19 de kop in te drukken. Dagelijks worden er meer mensen gevaccineerd, daarmee wordt het programma verder uitgerold. Ruim 10 maanden na het uitbreken van COVID-19 zijn strenge maatregelen nog steeds de dagelijkse realiteit. Mondkapjes op binnen publieke ruimten en winkels is inmiddels heel gewoon. We gaan niet de deur uit zonder in onze jaszak of tas gevoeld te hebben of we ons mondkapje bij ons hebben. Door de vele nieuwsberichten, verscherping van de maatregelen en nu verlenging van de lockdown, wilden de jeugdcoaches van Miero graag weten hoe de jongeren in Hoogvliet en Pernis over het vaccineren denken.

Hoogvliet/Pernis -  De jeugdcoaches hielden een poll onder 75 jongeren met de vraag of zij zich wilden laten vaccineren. Jeugdcoach Fatima (foto) schrok enorm van deze uitslag. Slechts 9 procent van de jongeren geeft aan gevaccineerd te willen worden. Wanneer Fatima de jongeren vraagt naar de beweegredenen van de jongeren, wordt er veelal verteld dat ze het niet vertrouwen. “Een van de redenen die genoemd werd is dat een vaccin in hun ogen niet zo snel gemaakt kan worden. Natuurlijk weten we op de langere termijn nog niet wat het gaat doen, maar de jongeren hebben er helemaal geen vertrouwen in.”

Sociale media

Fatima geeft ook duidelijk aan dat jongeren zich enorm laten beïnvloeden door sociale media. “Op sociale media komt veel fake news voor, de sociale media is mede de oorzaak dat veel jongeren Corona als fake news zien. Er moet iets gedaan worden aan hoe de informatie aangeboden wordt aan jongeren.”
Influencers hebben hier ook een groot aandeel in. Influencers hebben honderden of duizenden volgers. Zij geven hun mening zonder gedegen onderzoek gedaan te hebben en beïnvloeden hier ontzettend veel jongeren mee. Fatima uit haar zorgen hierover.

‘Jeugd heeft weinig vertrouwen in vaccin’

“Onder de 9% van de jongeren die wel gevaccineerd wil worden zijn de meest voorkomende redenen dat ze zo snel mogelijk terug willen naar het “normale leven” zonder beperkingen en leuke dingen doen. Een jongere geeft aan dat hij eerst ook van mening was dat hij zich niet wilde laten vaccineren. Hij heeft met zijn ouders gesproken waarbij werd uitgelegd hoe belangrijk het vaccin is, nu is hij van mening veranderd en wil wel degelijk het gevaccineerd worden.” De coaches proberen nauw contact te onderhouden met hun jongeren. “Het is belangrijk de verbindingen te houden, zeker in deze tijd. We proberen onze best te doen om bereikbaar te zijn voor onze jongeren en in verbinding te blijven in deze moeilijke tijden.”

Voorlopig worden mensen in Nederland vanaf 18 jaar uitgenodigd om zich te laten vaccineren. Er vinden onderzoeken plaats naar de werking en veiligheid van een aantal vaccins bij jongeren. Maar voorlopig worden kinderen onder de 18 jaar niet ingeënt. Overleg zo nodig met de huisarts.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden