<p>Piek en Doris van Peloris, textielkunstenaars gevestigd in gebouw de Stroming aan de Cloese 10.</p>

Piek en Doris van Peloris, textielkunstenaars gevestigd in gebouw de Stroming aan de Cloese 10.

(Foto: )

Piek en Doris van Peloris maken werkkleding van reststromen

Sinds voorjaar 2020 is de het schoolgebouw van Cloese 10 (achter het stadskantoor en de bibliotheek) in bezit van de SKAR (Stichting Kunstateliers Rotterdam). Langzaam druppelt het gebouw vol met Rotterdamse creatieven uit allerlei disciplines. De komende weken zal Machteld Teekens in deze rubriek vertellen over het project, de mensen, hun werk en plannen, het gebouw en hoe het gaat leven.

door Machteld Teekens

Hoogvliet - Boven de hoofdingang van de oude school wordt vanaf juni dagelijks hard gewerkt. Hier huist textielatelier PELORIS van Piek en Doris, twee jonge textielkunstenaars die elkaar hebben leren kennen toen ze op hun bootjes naast elkaar kwamen te liggen en bleek dat ze dezelfde studie hadden gedaan: Industrieel ontwerpen. Achter de rode velours gordijnen en onder de groene lamp staan naaimachines en in de hoek staan stoffen op de rol.

Peloris is een dolfijn in een Nieuw Zeelands verhaal die boten naar de haven navigeerde. Piek en Doris maken werkkleding van Reststromen, dat zijn overgebleven partijen stof. Zo kochten ze op marktplaats grote rollen legercanvas en maakten daarvan wax jassen voor fietscouriers. Die zijn waterdicht zonder dat er plastic aan te pas komt. In plaats van een plastic laag breng je een dunne laag bijenwas aan. Hiermee heb je een duurzaam product dat je een leven lang kan dragen.

Navigeren
Piek en Doris willen graag navigeren en dat niet alleen op hun zeilboot. Ze navigeren ook opdrachtgevers naar hun doel, door ze zelf te laten nadenken over kleur en vorm. Als je iets bestelt om voor je werk te dragen, zoals een jas of een schort, krijg je een pakketje opgestuurd met het vraag me draag me werkkledingboek. Daarin kun je zelf aangeven welke kleur en ontwerp je zou willen en denk je na over wat je graag draagt.
En daarbij navigeren de meiden je door het landschap van de reststromen en komen met de mooiste en stoerste stoffen aanzetten, die de wens compleet maken. Heb je geen jas nodig of schort, maar wil je even proeven? Kijk dan op de webshop, waar servetten, mondkapjes en laptophoezen te koop zijn, gemaakt van overgebleven stukjes stof.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden