Verbeteringen bij Fivoor FPC de Kijvelanden


<p>Entree van FPC Kijvelanden in Poortugaal. Foto: PR</p>

Entree van FPC Kijvelanden in Poortugaal. Foto: PR

(Foto: )

Verbeteringen bij Fivoor FPC de Kijvelanden

Op 10 december is er een reguliere vergadering geweest tussen de Commissie van Omwonenden en Fivoor FPC de Kijvelanden. Vooral de resultaten van de inspectierapporten rond de gijzeling en ontvluchting op 1 maart 2020 waren onderwerp van gesprek. De Kijvelanden heeft een factsheet gemaakt, met hierin gebundeld een aantal verbetermaatregelen. 

Albrandswaard - Voorzitter van het overleg Martijn Koerhuis is samen met de commissie door het document gelopen en heeft vragen beantwoord. Daarnaast is er ook aandacht geweest voor de Coronasituatie in FPC de Kijvelanden.

Inspectieonderzoeken 

Het Bureau Veiligheid en Integriteit en de Inspectie Justitie en Veiligheid (beide vallen onder het ministerie van Justitie en Veiligheid) deden onderzoek naar het incident van 1 maart 2020.

De conclusies en aanbevelingen van deze twee organisaties zijn voor FPC de Kijvelanden een bevestiging van conclusies uit het eigen intern onderzoek dat in april gepubliceerd werd. Tijdens het incident op 1 maart zijn verschillende zaken niet goed gegaan. De onderzoeken hebben risico’s blootgelegd bij de toegangscontrole van bezoekers, bij bezoek aan patiënten en het functioneren van de afdeling waarop de twee ontvluchtte patiënten verbleven.

Verbetermaatregelen veiligheid FPC de Kijvelanden

De leer- en verbeterpunten uit de drie onderzoeken zijn vertaald in meerdere verbetermaatregelen. Een groot deel hiervan is reeds ingevoerd voor de heropening begin juni 2020. De andere maatregelen zijn daarna ingevoerd of staan gepland. Het gijzelingsbeleid is verder in lijn gebracht met het gijzelingsbeleid van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Diverse organisatorische maatregelen zijn getroffen of staan gepland naast verkenningen van bouwkundige en elektronische maatregelen, om een dergelijk gijzelingsincident te voorkomen in de toekomst. In een factsheet (te vinden op de website van Fivoor) heeft FPC de Kijvelanden de ingezette verbetermaatregelen op een rij gezet.

Corona

In december zijn een aantal afdelingen van de Kijvelanden in quarantaine gegaan vanwege een Coronabesmetting of verdenking hiervan. Medewerkers met klachten zijn getest, maar hieruit zijn geen besmettingen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden