<p>Grafisch vormgever Henk Elenga heeft zijn atelier in gebouw de Stroming aan de Cloese 10.<br><br></p>

Grafisch vormgever Henk Elenga heeft zijn atelier in gebouw de Stroming aan de Cloese 10.

(Foto: )

Ik had een vermogend man kunnen zijn

Wie het atelier van Henk Elenga binnenstapt komt in een eigen wereld terecht van verzamelde vreemde voorwerpen. Maar het meest in het oog springend is toch de tafel met verftubes. Henk schildert weer en verkoopt de werken ook.

door Machteld Teekens

Hoogvliet - Maar in zijn lange leven maakte hij alles wat er te maken valt, en daarnaast was hij ook docent beeldontwikkeling aan de Willem de Kooning Academie. Met zijn initiatieven en reizen stond Henk aan de wieg van de Nederlandse ontwerpindustrie, de Design.

Vandaag de dag is die wereld uiteengevallen in allerlei disciplines, van het grafisch vormgeven (tijdschriften, logo’s, webdesign, advertenties) tot meubels tot industriële vormgeving. Maar voor Henk was het maken van een tijdschrift niet veel anders dan het maken van een lamp.

Hard Werken

In de jaren ‘80 richtte hij met vrienden het ontwerpbureau ‘Hard Werken’ op. Het kreeg wereldfaam en Henk ging op reis en opende een dependance in Los Angeles. Daar ontwierp hij designlampen en moderne meubels, en werkte voor de muziek en filmindustrie. Henk is ook altijd actief geweest als grafisch vormgever en ontwierp huisstijlen, logo’s, kranten, boeken, platenhoezen posters.

Ontwerpen en produceren lopen bij hem door elkaar heen en zijn niet te scheiden. Na de val van de muur startte hij een ontwerpbureau in Sint Petersburg (Rusland) en doceerde daar, in het voormalige Leningrad, grafische vormgeving. Daar maakte hij een serie grote schilderijen met als thema meubilair. Noem iets uit de cultuur van de afgelopen 40 jaar en Henk heeft er wel een verhaal over.

Hij kwam, zag, overwon en ging er weer vandoor naar het volgende avontuur. Zelf zegt hij hierover: ik had een vermogend man kunnen zijn als ik dat had gewild, maar ik vind het veel leuker om bescheiden in Hoogvliet te wonen, de markt af te stropen, krantjes te kopen en met iedereen een praatje te maken.

Wat gebeurt er in de Stroming?

Sinds voorjaar 2020 is het schoolgebouw van Cloese 10 (achter het stadkantoor en de bibliotheek) in bezit van Stichting KunstAccommodatie Rotterdam( SKAR). Langzaam druppelt het gebouw vol met Rotterdamse creatieven uit allerlei disciplines. De komende weken zal Machteld Teekens in deze rubriek vertellen over het project, de mensen, hun werk en plannen, het gebouw en hoe het gaat leven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden