Vrijdag schaatsen op de ijsbaan in Poortugaal


Werkploeg van de Stichting Poortugaals Ijsclub.
Werkploeg van de Stichting Poortugaals Ijsclub. (Foto: Facebook Stichting Poortugaalse Ijsclub)

Vrijdag schaatsen op de ijsbaan in Poortugaal

 Goed nieuws voor de schaatsliefhebbers in Albrandswaard. De ijsbaan van de Stichting Poortugaalse IJsclub aan de Albrandswaardsedijk in Poortugaal gaat morgenochtend om 10.00 uur open.

door Hans de Bruyn

Poortugaal -  En natuurlijk gaat ook hier alles vanwege corona een beetje anders dan normaal. Nou ja, normaal. Het is alweer zo’n acht jaar geleden dat de baan voor het laatst open was. ,,Het werd dus wel weer een keertje tijd’’, aldus voorzitter Dik de Haan. In totaal wacht de schaatsliefhebber straks zo’n 20.000 vierkante meter ijs. ,,En dat verdelen we vanwege corona in twee stukken’’, aldus De Haan. ,,Rechts is voor de jeugd en daar kunnen we 300 schaatsers kwijt; het stuk links is voor zo’n 200 volwassenen. Verder zijn ingang en uitgang via eenrichtingsverkeer strikt gescheiden, blijft de kantine gesloten, zijn alle regels duidelijk zichtbaar opgehangen en lopen er mensen van ons rond om alles in goede banen te leiden

Bloktijden

’’Schaatsliefhebbers moeten echter wel van tevoren een bloktijd inschieten via de site van schaatsbond KNSB. ,,Alleen wie daarop gereserveerd heeft laten we toe’’, aldus De Haan. ,,Dat heeft de Veiligheidsregio zo bepaald. Op onze Facebookpagina Stichting Poortugaalse IJsclub komt een linkje te staan waarmee iedereen dat kan doen. En waarschijnlijk kan dat straks ook via de website van de gemeente Albrandswaard. Die reservering kunnen de mensen dan uitprinten en meenemen of laten zien op hun telefoon. Zonder zo’n reservering komt iemand niet binnen.’’

Reserveren

Hoe zien die bloktijden eruit? ,,Schaatsers die gereserveerd hebben kunnen twee uur lang schaatsen. Dan nemen wij tussendoor steeds drie kwartier de tijd om alles weer gereed te maken en om de nieuwe schaatsliefhebbers toe te laten. Wij doen er in ieder geval alles aan om de ijspret in goede banen te leiden’’, aldus Dik de Haan.En volgens medebestuurslid Arie Rooymans ligt er morgenochtend ook nog eens een mooi ijsvloertje.

Zwart ijs

,,Vannacht wordt het ongeveer min 10 en dan ligt er morgen een fraaie baan van ongeveer 8 centimeter dik ijs. Het is mooi zwart ijs en de baan is compleet sneeuwvrij; daar is de laatste dagen hard aan gewerkt. De laatste keer dat we open waren was op 26 januari 2013 dus wij verheugen ons hier enorm op.’’ De ijsbaan is iedere dag geopend van 10.00 tot 20.00 uur. Kinderen betalen één euro en volwassenen zullen het dubbele neer moeten leggen om binnen te mogen komen. Het bestuur raadt iedereen aan om te voet of met de fiets te komen in verband met het geringe aantal parkeerplaatsen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden