<p>Mark de Langen (links) en Erwin de Koning</p>

Mark de Langen (links) en Erwin de Koning

(Foto: )

Lange Vierkant: plezier van planten

Edwin de Koning richtte in 2016 Plant Vierkant op. Sinds kort werkt hij samen met Mark de Langen aan opdrachten om via houten constructies dakterrassen en gevels tot leven te brengen. Hun VOF hebben ze het Lange Vierkant genoemd.

door Machteld Teekens

Hoogvliet - Vanaf 1 maart zullen Edwin en Mark in Hoogvliet aanwezig zijn om de buitenkant van het oude schoolgebouw aan te pakken. Vandaag ben ik te gast bij hun werkplaats aan de directiekade in Heijplaat. Een lang vierkant, hoe kan dat?

Daar hebben ze een heel praktisch antwoord op: ze willen gaan voor het onmogelijke: Met verbeeldingskracht oplossingen bedenken voor de onbenutte ruimte. Zodat binnen en buiten dichter bij elkaar komen en een balkon leefruimte en tuin tegelijk kan worden. Zodat je meer plezier hebt van planten. Als voedsel, decoratie en isolatie.

Frame

Er komt een houten frame tegen de gevel van Stroming van verduurzaamd hout. Dat is vurenhout uit Noord of Oost Europa dat door een stoombad is gegaan en daarna net zo duurzaam is als hardhout. Stel je dus een restproduct voor, het goedkoopste hout dat nu een lang leven krijgt op je balkon of terras of, zoals aan de Cloese, tegen de gevel als drager van planten.

Na de plaatsing van het frame zal de firma Stek de beplanting aanbrengen. En daarbij moeten we even opmerken dat er geen groene oplossing komt in de vorm van klimop. Klimop is een altijd groen blijvende woekeraar, die alle heggen op het terrein heeft overwoekerd en ook flink bezig is om de bomen op het terrein in te pakken. Wij kiezen voor een kleurrijke beplanting.

Op deze manier komt er steeds met de seizoenen mee een wisseling van kleur. Van frisgroen en bloeiend in het voorjaar, tot bladvormend en gevelbedekkend in de zomer, tot rood en geel in het najaar, waarbij het licht in de winter weer vrij spel krijgt.

Stroming deel 4

Sinds voorjaar 2020 is de het schoolgebouw van Cloese 10 (achter het stadkantoor en de bibliotheek) in bezit van Stichting KunstAccommodatie Rotterdam (SKAR). Langzaam druppelt het gebouw vol met Rotterdamse creatieven uit allerlei disciplines. De komende weken zal Machteld Teekens in deze rubriek vertellen over project Stroming, de mensen, hun werk en plannen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden