<p>De Band. Vlnr: Bobby, Teun, Barend en Bob,&nbsp;</p>

De Band. Vlnr: Bobby, Teun, Barend en Bob, 

(Foto: )

De Band perst ‘low tech muziek’ op vinyl

De vier mannen van de band maken lange dagen. En ze koken ook goed. Ik kom ze in de keuken tegen, maar wat gebeurt er achter de dubbeldikke deur die de muziek dempt?

Hoogvliet - Het grote klaslokaal dat gehuurd wordt door Teun, Bobby, Barend en Bob is omgetoverd tot een huiskamer vol apparatuur. Overal staan instrumenten en microfoons en aan de achtermuur, waar vroeger het digibord hing, staan de tientallen drums in een hoge kast. Op de grond liggen versleten Perzische tapijten.

De meeste apparatuur is ook oud en bij de kringloop gekocht. Een aantal Hammond orgels, toetsenborden, microfoons. En een old school professionele bandrecorder.

De mannen gaan voor ‘low tech’ uit de vorige eeuw en willen een analoge sound produceren.

Terwijl ze zijn opgevoed bij de afdeling popmuziek van Codarts met digitaal opnemen en mixen van een sound, willen ze terug naar een opname op een ouwe tapecorder die direct goed is zodat je niks meer hoeft bij te mengen. En dat vraagt nogal wat van het spelen en afstemmen op elkaar.

De opname gaat dan op vinyl, een ouderwetse langspeelplaat dus. En dan zo op de internationale markt, waar de platen via distributeurs grote aftrek vinden in Japan en de VS.

In de praktijk betekent dit dat er veel tijd opgaat aan het repareren van kapotte oude instrumenten. Soms zijn kabels en schroeven niet meer te krijgen en moeten ze van ver komen. In Engeland wordt er vaak nog door oude rockers met dit bijltje gehakt. Maar dat is nu ook ver weg.

Alle muziek wordt live gespeeld en gezongen. Soms komen gastartiesten langs om aparte opnamesessies te doen. Teun tekent voor de drums, Bobby voor techniek en zang, Bob is bassist en Barend bedient de toetsen en zingt. Dit jaar zal de band ook een keer live optreden in een volledige bezetting, wat betekent dat er twee keer zoveel artiesten op het podium zullen staan. Maar dat doel is nu nog ver weg.

Sinds voorjaar 2020 is de het schoolgebouw van Cloese 10 (achter het stadkantoor en de bibliotheek) in bezit van Stichting KunstAccommodatie Rotterdam (SKAR). Langzaam druppelt het gebouw vol met Rotterdamse creatieven uit allerlei disciplines. De komende weken zal Machteld Teekens in deze rubriek vertellen over project Stroming, de mensen, hun werk en plannen.

Stroming (5)

De mannen produceren een ouderwets analoge sound

Machteld Teekens

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden