Foto: ANP

Enorme toename cybercrime: hacken wordt steeds makkelijker

ROTTERDAM - Gemeente Rotterdam krijgt, net als de rest van Nederland, steeds meer te maken met cybercrime. Vorig jaar registreerde de politie hier 296 digitale misdrijven, een stijging van ruim 102 procent ten opzichte van 2019. “Iedereen kan deze programma’s kopen en gebruiken.”

“Criminelen blijken enorm creatief in het verzinnen van nieuwe dingen. Dat maakt cybercrime zo lastig te bestrijden”, zegt Maria Genova. De journalist schreef twee boeken over digitale veiligheid en ontmoet tijdens lezingen over het onderwerp veel slachtoffers. “Het is net een veelkoppig monster: hak er een kop af en er verschijnt weer een nieuwe.”

Waar zogeheten traditionele criminaliteit als autodiefstal en woninginbraak steeds minder voorkomt, werd digitale misdaad onder boeven de afgelopen jaren steeds populairder. De politie definieert cybercriminaliteit als ‘misdaden gepleegd met ICT, gericht op ICT’. Denk aan digitale identiteitsfraude, hacken of online oplichting. Landelijk verdubbelde het aantal digitale misdrijven van 4715 in 2019 naar 10.765 in 2020.

In die verdubbeling speelde de coronacrisis absoluut een rol, stelt Genova. “Mensen winkelden massaal online. Wat is makkelijker dan het starten van een nepwebshop, het geld innen en wegwezen? Die shops zijn bijna niet te traceren, want na een paar dagen zijn ze helemaal verdwenen.”

Bovendien dreigden gewone inbrekers door de lockdownmaatregelen werkloos te raken, zegt Genova. Ze verlegden hun aandacht daarom naar het internet en ontdekten het gemak van cybercrime. “Veel hackprogramma’s zijn voor 50 euro te koop en dan krijg je er hulp van een helpdesk bij. Het beeld van slimme gasten die goed met computers kunnen omgaan is hopeloos gedateerd. Iedereen kan deze programma’s kopen en gebruiken.”

Om digitale misdaad het hoofd te bieden, versterkte de politie eind 2019 zijn cybercrimeteams met 145 fulltime medewerkers: een verdubbeling van de capaciteit. Een druppel op een gloeiende plaat, zegt Genova. “De politie is niet opgewassen tegen digitale misdadigers. Er is te weinig expertise en te weinig mankracht.”

Daar komt bij dat de politie volgens korpschef Henk van Essen 600 miljoen euro tekort komt om het capaciteitsprobleem aan te pakken. Het korps moet daarnaast “sneller meebewegen” met veranderingen in de maatschappij, aldus Van Essen in een interview in de Volkskrant. “Het kan niet zo zijn dat

...

jouw computer is gehackt en een agent niet weet wat hij met zo’n aangifte moet”.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden