Foto:

Randy Telg is trainer en rolmodel

Randy Telg begon met Breakdance toen hij tiener was. Dat was in 1993. In deze dansvorm is de groep een crew, je bent samen en zorgt er als groep voor dat iedereen optreedt. In de kring laat je een eigen stijl zien en pas je toe wat er is geleerd. Dit heet batteling. De straat is het podium.

Hoogvliet -Optreden en dans vallen samen, binnen je eigen crew die je traint, beschermt en ook uittest. Dit betekent dat je als dansleraar een andere rol hebt dan bij andere dans. Je bent van meet af aan bezig met community. Ik denk aan de padvinderij en aan natuur, tenten en boten. Die zijn er niet in de Breakdancetraditie, maar in plaats daarvan had je de grote steden en de straat.

In Rotterdam is Breakdance opgepikt door de SKVR, met het hiphophuis 20 jaar geleden, en heeft de vorm zijn weg gevonden in de danseducatie. Randy als leraar is ook als danser actief. Zijn eigen dans zit door de lessen heen. Hij is een rolmodel en trainen is veel meer dan alleen pasjes leren. De lessen worden gedeeld op internet en door duizenden geliked.

Het internet is nu het podium, en in corona tijd stijgt het aantal ‘bezoekers’ tot grote hoogte. Randy is binnen de breakdance zijn eigen weg gegaan. Na 12 jaar ging hij over op ‘bubbling’. Dat is een relaxtere vorm vanuit het midden van je lichaam, met meer beheersing en soepelheid en kleine bewegingen. En binnen die richting heeft hij een eigen vorm gevonden met korte freezes van armen en handen.

De armen lijken op een robotje, maar de benen lijken alle kanten op te kunnen en dat alles in seconden tijd. Want het is vooral het tempo dat duizelingwekkend is, er gebeurt van alles en je kan het niet volgen, alleen ondergaan.

Samenwerken met allerlei dansvormen en met turnsters ligt dan ook heel erg voor de hand. Voor mensen uit allerlei dans en sporttradities kan Randy als leraar veel betekenen, omdat hij de urban ervaring van de grote stad en de crew toevoegt. En rust en plezier meebrengt.

Sinds voorjaar 2020 is de het schoolgebouw van Cloese 10 (achter het stadkantoor en de bibliotheek) in bezit van Stichting KunstAccommodatie Rotterdam (SKAR). Langzaam druppelt het gebouw vol met Rotterdamse creatieven uit allerlei disciplines. De komende weken zal Machteld Teekens in deze rubriek vertellen over project Stroming, de mensen, hun werk en plannen.

Stroming (6)

Armen lijken op een robot, maar de benen gaan alle kanten op

Machteld Teekens

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden