<p>&quot;Vooral in het riet lagen en hingen heel veel kleine stukjes plastic. Gelukkig vonden we geen mondkapjes maar wel wc papier (bleeeehhh).&quot;&nbsp;</p>

"Vooral in het riet lagen en hingen heel veel kleine stukjes plastic. Gelukkig vonden we geen mondkapjes maar wel wc papier (bleeeehhh)." 

(Foto's: Netty Wermeester en Mirjam de Neef)

Schone rivieren beginnen in Klein Profijt

Leden van Natuurvereniging IJsselmonde hebben zich aangesloten als afvalonderzoeker bij het initiatief Schone Rivieren. Deze week hebben zij hun bijdrage geleverd in Klein Profijt in Rhoon. De afvalonderzoekers waren blij dat dit tracé hen was toegewezen want zij komen er normaal gesproken al vaak om te wandelen.

Rhoon - “Als je hier komt om te wandelen ziet het er eigenlijk wel schoon uit maar als je er nader in duikt dan kom je toch heel wat rommel tegen”, aldus de dames. “Vooral in het riet lagen en hingen heel veel kleine stukjes plastic. Gelukkig vonden we geen mondkapjes maar wel wc papier (bleeeehhh).”

Hopelijk kan er met de door alle vrijwilligers gegeneerde data weer een slag geslagen worden. “Met dit soort data kunnen er maatregelen afgedwongen worden zoals statiegeld op kleine flesjes en blikjes.”

Het initiatief Schone Rivieren bestaat sinds een paar jaar. Dit is een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. Samen met consumenten, bedrijven en overheden werken zij aan het doel: plasticvrije rivieren in Nederland in 2030. 

Iedereen kent de beelden van de plasticsoep in de oceanen en de dieren die daar per ongeluk in terecht komen of ervan eten. Dat plastic komt daar vooral vanuit de rivieren in de hele wereld. Via de rivieren komt er maar liefs ongeveer 8 tot 12 miljoen ton plastic jaarlijks onze oceanen in.

“Doordat wij in een delta leven zijn wij het afvoerputje van verschillende Europese landen. Dus onze rivieren bevatten niet alleen ons eigen afval maar ook van de landen om ons heen. Nu zijn wij niet het meest vervuilende land ter wereld maar wij kunnen er ook wat van.”

De aanpak bestaat uit vier O’s: opruimen, onderzoeken, ontdekken en oplossen. Het Rivierafvalonderzoek is uitgebreid naar de oevers van de Nieuwe Maas, de Nieuwe Waterweg en de Oude Maas. 

De afvalonderzoekers doen dit werk twee keer per jaar. “Dus qua inspanning valt het wel mee. Het is wel belangrijk dat zo veel mogelijk mensen meedoen.” Ook geïnteresseerd? Meer informatie op: https://www.schonerivieren.org/doemee/ 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden