Foto: J.F.H. Roovers

Als de kerk verdwijnt blijft het verhaal toch bewaard

Het verhaal van de orgelzolders in de Rotterdamse Breepleinkerk kreeg landelijke aandacht dankzij het bezoek van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Hij noemde de plek waar in de oorlog drie Joodse echtparen ondergedoken waren ‘het Achterhuis van Rotterdam’. Gids en verteller Henk den Haan uit Spijkenisse zegt over de op handen zijnde verkoop van de kerk: ‘Zoiets doe je toch niet? Je gaat toch ook niet het huis van Anne Frank te koop zetten?’ Ook Pieter Termeer van Leeszaal Vreewijk en vele anderen zijn in de pen geklommen om in ieder geval de orgelzolder voor sloop te behouden. Foto cover: J.F.H. Roovers.

door Joop van der Hor

REGIO- In de Breepleinkerk in Rotterdam Zuid hebben tijdens de 2e Wereldoorlog drie Joodse echtparen drie jaar lang ondergedoken gezeten. Allen hebben de oorlog overleefd.

In april 2017 verscheen over de geschiedenis van ‘Het Achterhuis van Rotterdam’ het boek ‘De Orgelzolders’ van schrijfster Anja Matser (1961). Matser is theoloog, predikant van de Breepleinkerk en leidt regelmatig bezoekers rond waarbij zij hen de beide orgelzolders toont en het verhaal vertelt. Het voorwoord is geschreven door burgemeester Aboutaleb. Hij beschrijft beeldend zijn eerste kennismaking met deze bizarre, waargebeurde geschiedenis en beide schuilplaatsen. ‘Ik hoorde het verhaal, klom het steile trapje op en stak mijn hoofd door het kleine luik. Daar zag ik de kale vloer van een ruimte zonder licht of verwarming, zonder water en toilet. Hier werd ook Emile, het kind van Rebecca Andriesse en haar echtgenoot Maurice geboren.’ Hij roemt het heldhaftig optreden van het kostersechtpaar Jacobus en Annigje de Mars en oogarts Leo Lashley, de man die de baby ter wereld bracht terwijl buiten de kerk Duitse soldaten rondliepen. ‘De Orgelzolders’ leest weg als een spannend jongensboek en het wordt hoogtijd dat deze bijzondere geschiedenis verfilmd wordt, maar door wie? Het zou het verhaal worden van moedige Rotterdammers die hun eigen leven in de waagschaal stelden om die van anderen te redden. En uiteraard moeten de beide schuilplaatsen behouden blijven, dat vindt ook de inmiddels 87-jarige Henk den Haan, voormalige rector van de SGS Angelus Merula uit Spijkenisse. Hij houdt zich momenteel ook bezig met nog een ander bijzonder verhaal; dat van de slagersfamilie Levie uit Spijkenisse. Zij waren echter minder fortuinlijk en vonden de dood in een vernietigingskamp in Oost-Europa. Den Haan is gids-verteller en ontving in februari 2019 uit handen van de burgemeester van Rotterdam de Erasmusspeld voor zijn inzet en het levendig houden van de bijzondere geschiedenis van de Joodse onderduikers van de Breepleinkerk.

BOEK TE KOOP

Het boek ‘De Orgelzolders’ is te koop via de uitgever Herco Kruik van ‘Wist u dat’ Uitgeverij Rotterdam, boekhandel Snoek aan de Meent, The Read Shop Barendrecht en overige Rotterdamse boekwinkels.

RECHTBANK BESLIST

De rechtbank bepaalt op korte termijn of de verkoop van de Breepleinkerk, inclusief de twee orgelzolders, schuilplaatsen van Joodse gezinnen in WO II, door de Protestantse Gemeente R’dam-Zuid aan de Levend Woord Gemeente moet worden teruggedraaid.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden