<p>Ren&eacute;e Rooijmans zet een hortensia in de grond.&nbsp;</p>

Renée Rooijmans zet een hortensia in de grond. 

(Foto: Machteld Teekens)

Planten zijn welkom bij plantenasiel

Sinds voorjaar 2020 is de het schoolgebouw van Cloese 10 (achter het stadkantoor en de bibliotheek) in bezit van Stichting KunstAccommodatie Rotterdam(SKAR). Langzaam druppelt het gebouw vol met Rotterdamse creatieven uit allerlei disciplines. Machteld Teekens vertelt wekelijks in deze rubriek over project Stroming, de mensen, hun werk en plannen.

Hoogvliet - “Het is vochtig weer en voorjaar. Ideaal om taaie planten te trekken uit de tuin. Die grote woekeraars hebben de winter glansrijk overleefd. Hun groene blaadjes steken blij uit de grond en staan te springen om de hoogte in te gaan. Maar het is net nog te koud. Ze wachten nog een beetje, maar hun toppen zijn er al klaar voor, vol met in elkaar gevouwen jong groen. Met een gehandschoende hand, trek ik zo een lange plak gewortelde brandnetel uit de grond. Al die rustende wortels laten van schrik los. Je ziet ze denken: ach wij gaan wel hoor. Er is genoeg van ons. Wij redden het toch wel. Bovendien waren we er ook voor jullie. Waar jullie niet opletten, daar komen wij en dan kan je onze voorraden gebruiken om zelf op te laden.”

Buren

“Er lopen mensen over het dijkje van Cloese 10. Ze zien dat er eindelijk iets met de buitenruimte gebeurt. We hebben contact. Iemand laat de hond uit en woont in de buurflat. Een ander blijkt als sportinstructeur op de Horizon te werken. Allemaal buren. Het grote terrein rond het pand van Stroming heeft een semi-openbare, groene bestemming.”
“Dat betekent dat het in de toekomst waarschijnlijk toegankelijk wordt voor de wijk. Dat je er kunt wandelen en zitten. Dat je iets kunt brengen en halen. Ergens op een muurtje is een hortensia uit zijn pot gebarsten. Ooit aangekomen als cadeautje bij een verjaardag of etentje. Door een vorige bewoner van het pand, misschien in de tijd van antikraak, in een pot gezet. Of door een docent omdat de plant in de klas te groot werd. We weten het niet.”

Uitdrogen

“Die krijgt het zwaar in de zomer, zeggen we. Die droogt vast uit. Laten we hem in de grond stoppen. Zo gaat het met hortensia’s. Ze worden in kassen gekweekt en dan kan je het hele jaar door een bloeiende kopen met van die grote schermbloemen in allerlei kleuren. Dan is het een kamerplant. Maar al gauw gaat ie met pot en al naar buiten. En dan wordt ie te groot en moet je weer een zak potgrond aanslepen en een grotere pot. En tegen het najaar is de pot weer te klein? Wat dan? Dan kun je hem ergens in een border zetten waar hij de ruimte krijgt. En als je die niet hebt?”

“Dan kan je hem altijd nog een tweede leven geven bij Cloese 10. Bij het plantenasiel. Ruimte genoeg, nu de brandnetels in de pesto en de soep zijn verdwenen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden