Mieke, niet zomaar een Hoogvlietse

HOOGVLIET- Mieke Zuijdervelt vertrekt niet alleen uit de gebiedscommissie, ook haar geliefde Hoogvliet verruilt zij voor een andere stek waar zij, samen met haar echtgenoot, hoopt te aarden. “Emmerich am Rhein ligt vier kilometer over de grens met Duitsland. Dus helemaal uit beeld raken we niet.”

door Joop van der Hor

Mieke oogt jonger dan de 75 lentes die zij telt en zit nog vol energie, alleen nu even niet! De grote huiskamer in haar appartement aan het Noorderbaken is nagenoeg geheel gevuld met ingepakte verhuisdozen en het eind aan het inpakken is nog lang niet in zicht.

Het lijkt wel op een aflevering uit de populaire televisieserie ‘Ik Vertrek’, alleen de afloop van dit avontuur is al reeds bekend. De mooie vrijstaande villa verkeerd in perfecte staat. Alleen de tuin vertoont wat achterstallig onderhoud, Wilde grassoorten overwoekeren het gazon en de beplanting. Echtgenoot Herman weet dus wat hem te doen staat als straks de lampen hangen en de dozen zijn uitgepakt.

“Ik vertrek met pijn in mijn hart, heb hier heel veel meegemaakt. We hebben genoten maar ook geleden. Onze zoon is vorig jaar overleden. Hem dragen we uiteraard overal mee in ons hart. Zeven jaar lid van deelraad en gebiedscommissie voor Leefbaar-Hoogvliet, het heeft veel opgeleverd, zowel in resultaten als in ergernis. De aanloop van de huidige samenstelling is niet bepaald soepel verlopen, dat heeft mij veel verdriet gedaan. Het ging vooral om ‘partij’ belang en minder om het welzijn van de Hoogvlieter. Gelukkig is dit ten goede gekeerd en is er sprake van respectvolle benadering en prettige samenwerking. Al met al heb ik deze periode als overwegend positief ervaren.”

‘NIETS MEE GEDAAN’

Minder is ze te spreken over de opstelling van ‘Big Brother Rotterdam’. “De politiek vond het belangrijk om de lijntjes kort te houden tussen de Coolsingel en de mensen in de wijken. De gebiedscommissie moest hiervoor als ‘brug’ fungeren. De praktijk is echter weerbarstiger gebleken.”

“Wij zijn ‘ingehuurd’ om de gemeenteraad en het college te voorzien van gevraagd en ongevraagd advies. Maar er wordt weinig gevraagd en met ongevraagde adviezen wordt hoegenaamd niets gedaan. Reacties en antwoorden blijven vaak uit. Rotterdam moet opnieuw leren luisteren naar haar inwoners”, zo klinkt het advies van het vertrekkende gebiedscommissielid wiens kwaliteiten en inzet vooral lagen op het sociale vlak.

Zo heeft zij zich sterk gemaakt voor het inlopen op zwaar achterstallig onderhoud van de woningen boven de Wilhelm Tellplaats welke in handen is van een niet al te best bekendstaande huiseigenaar.
“Het is werkelijk schandalig wat daar gebeurd, plafonds komen naar beneden, hopelijk wordt dit door de Woningbouw & Stadstoezicht of de wijkmanager opgepakt, de situatie is levensbedreigend.”

“Ik mag dan uit Hoogvliet vertrekken, ik blijf digitaal via Weekkrant de Botlek en Joops columns op de hoogte van alles. Tot ziens allemaal”, besluit Mieke.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden