<p>Mirjan Brokking, manager Wonen &amp; Zorg in Breede Vliet is ontzettend trots op het nieuwe gebouw.</p>

Mirjan Brokking, manager Wonen & Zorg in Breede Vliet is ontzettend trots op het nieuwe gebouw.

(Foto: Els Barendrecht, Argos Zorggroep)

‘We zijn zo trots, maar showen kan nog niet’

De nieuwbouw van de Breede Vliet in Hoogvliet is bijna klaar. Het is een gloednieuw gebouw met een bijzondere opzet en voorzien van de nieuwste technologie. Qua uiterlijk in geen enkel opzicht vergelijkbaar met het oude. Dit is een verpleeghuis voor dementerenden anno 2021! Dat wil je als manager toch van de daken schreeuwen en showen? Maar door corona kan dat helaas niet.

door Stella Schaper

Hoogvliet - “We zijn hartstikke trots, maar mogen het nog niet live aan iedereen laten zien”, zegt Mirjan Brokking, manager Wonen & Zorg in Breede Vliet. “We maken wel veel filmpjes en foto’s en hebben als alternatief een virtuele rondleiding. Niemand hoeft iets te missen.”

Breede Vliet is een modern en sfeervol thuis voor 180 ouderen met dementie. De nieuwbouw bevat daarnaast een dagbesteding voor cliënten van buiten het verpleeghuis. Er is een brasserie die na corona ook open is voor de buurt. En buurtbewoners kunnen deelnemen aan de vele activiteiten die georganiseerd worden in dit mooie complex. Het management staat na twee jaar zo zachtjes aan te trappelen en ook de medewerkers zijn blij met de nieuwe locatie. Het betekent soms een andere manier van werken, maar de nieuwe functionaliteiten en mogelijkheden bieden veel kansen.

Op 3 mei verhuist de eerste van de tien bewonersgroepen naar het nieuwe gebouw. Wat hen te wachten staat is iets bijzonders in alle opzichten. Dankzij het meedenken van heel veel partijen is niets aan het toeval overgelaten. Bewoners kunnen straks door het gebouw wandelen en gebruik maken van de liften. Ze lopen rond in de promenade, een soort overdekte straat waar straks een kapper, een inschrijfbureau voor nieuwe cliënten en zelfs een museum zit. Grote delen van die promenade bestaan uit glas over de hele hoogte en een glazen dak met zonwering, waardoor er een gevoel is van ruimte en vrijheid. Het maakt onderdeel uit van een nieuwe opzet namelijk de ‘helende omgeving’; een woonsituatie die effect heeft op de gezondheid en het welbevinden van de bewoners.

De Breede Vliet biedt bewoners vrijheid en ruimte

De cliëntveiligheid staat voorop, maar het gevoel opgesloten te zitten is door de bouwstijl, inrichting, kleur- en materiaalgebruik en nieuwe technologie echt voorbij. Bewoners dragen straks een toegangstag die hen toegang verschaft tot de ruimtes waar ze mogen komen, de brasserie, promenade met directe toegang tot de tuinen en de woonblokken. Het voorkomt ook dat ze een kamer van een andere bewoner zomaar opstappen wanneer dat niet gewenst is”, legt Mirjan uit. Een ander voorbeeld van zo’n zorginnovatie is een bril met camera waarmee een verzorgende de aanwezige arts op afstand kan laten meekijken als een bewoner bijvoorbeeld een plekje heeft.”

Bij Mirjan heerst er alvast een gezonde spanning. “We maken er een feestelijke dag van. De groep begint met een ontbijt in de Meeuwenhof en zijn er verspreid over de dag allerlei activiteiten. Eind van de middag wandelen de bewoners met familie naar het nieuwe gebouw, waar ze met een rode loper en gebak worden onthaald. Na een toost is er soep met broodjes. “Het is spannend voor ons allemaal hoe de bewoners zullen reageren. Maar ook hoe de medewerkers het straks vinden om hier te werken. Wat we ook graag willen belichten is dat er zelfs nog een aantal kamers vrij is en dat er geen wachtlijst is.”

Op dit moment wordt het inrichten van de kamers voorbereid. Bewoners kiezen welke meubelstukken ze meenemen, zodat ze zich straks snel thuis voelen. Want herkenbaarheid is van onschatbare waarde voor mensen met dementie. Op de kamerdeur komt een foto te hangen van de bewoner van nu en vroeger, zodat ze zichzelf herkennen. Tijdens een rondleiding valt op dat de woonblokken aan de achterkant eruitzien als straatjes in een nieuwbouwwijk met eengezinswoningen. “Familieleden komen met pas binnen via een aparte deur. Dat geeft een heel ander gevoel dan binnenkomen via een centrale hal”, zegt Mirjan. Opvallend zijn ook de grote ramen in de kamers met uitzicht op de schaapjes op de dijk. De gangen zien er vrolijk uit met frisse behangetjes. Geen stukje grijs linoleum te bekennen. 

De nieuwe Breede Vliet heeft op dit moment nog een aantal kamers vrij. Op de website van Argos Zorggroep vindt u meer informatie, foto’s en de virtuele rondleiding. U kunt bij interesse contact opnemen met Argos Zorggroep via telefoonnummer 010 – 427 83 10. Klik HIER voor de virtuele rondleiding

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden