<p>Molukse kunst en cultuur in Bibliotheek Rotterdam.</p>

Molukse kunst en cultuur in Bibliotheek Rotterdam.

(Foto: )

Molukse kunst en cultuur in Bibliotheek Rotterdam

Op 21 maart 2021 was het 70 jaar geleden dat het eerste schip met Molukse KNIL-soldaten (Kota Inten) aanmeerde aan de Lloydkade in Rotterdam. In totaal kwamen ongeveer 13.000 Molukkers dat voorjaar naar Nederland. Ze dachten toentertijd ooit weer terug te gaan naar hun geboorteland, maar de meesten bleven uiteindelijk definitief hier. Dit historische moment wordt niet vergeten. Er vinden allerlei activiteiten plaats om de Molukse kunst en cultuur met elkaar te delen. Zo ook in Bibliotheek Rotterdam.

Op 30 mei is er een online talkshow ‘Molukkers van nu en de toekomst’. Tijdens deze livestream gaat host Andrew Roos (Radioprogramma’s Het Moluks Uurtje en Sagu Manta) met fotograaf Ed Leatemia van het boek ’Role Models 70 Molukse succesverhalen in beeld’ in gesprek. Het boek brengt Molukkers van verschillende generaties in beeld, zoals het David Blom en Sebastian van Bokkel (Bobby’s Dry Gin) en Henry Timisela (directeur Moluks Historisch Museum) die ook tijdens de talkshow te gast zijn.

Eren en inspireren

Tijdens het programma gaan diverse geportretteerden uit het boek met elkaar in gesprek over wat ze doen om de eerste generatie Molukkers in Nederland te eren en de volgende generaties te inspireren. Verder aan het woord komen: Giovanni Uktolseja (Barber), Dean Umarella (zorgprofessional, cateraar), Charissa Saija (Fashion design, eigenaar Saija Store) en muzikanten Rafa & Nani. De talkshow wordt afgewisseld met dans van Jaïra Joy luhulima en muziek van Rafa & Nani.

Chicks And The City Podcast

Op woensdag 19 mei om 14.00 uur neemt Chicks And The City een podcast op met jonge inspirerende Molukkers. Ze spreken Uriël Matahelumual, een creatieve filmmaker uit Rotterdam en Joaniek Vreeswijk, een jonge ondernemende vrouw met een master in geschiedenis en betrokken bij veel Molukse projecten. De podcast is te beluisteren via Youtubekanaal en via de Facebookpagina van Chicks and the City. Of luister terug te luisteren via Spotify en Itunes..

Over Bibliotheek Rotterdam

Bibliotheek Rotterdam is er voor álle Rotterdammers: een laagdrempelige ontmoetingsplek met een schat aan actuele en betrouwbare informatie, zowel fysiek als digitaal. Wij helpen Rotterdammers bewust, actief en kritisch deel te nemen aan de samenleving met activiteiten op het gebied van taal, digitale vaardigheden, cultuur en maatschappij. Naast ruimte voor ontwikkeling biedt de bibliotheek Rotterdammers een plek om samen de wereld te ontdekken, te ontspannen, onderzoeken én ondernemen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden