<p>van links naar rechts: Piek K&uuml;ppers, Mark de Langen, Edwin de Koning, Doris van den Heuvel.</p>

van links naar rechts: Piek Küppers, Mark de Langen, Edwin de Koning, Doris van den Heuvel.

(Foto: Machteld Teekens)

Nieuw aanzien met kunst en vliegwerk

Al tientallen jaren lang verbaas ik me over de breek- en bouwlust van Nederland. Hoe gemakkelijk gebouwen worden afgeschreven en in puin gaan. In de jaren ’80 werden stevige stenen bankgebouwen in hartje Utrecht tegenover mijn studentenflat met de kogel gesloopt. Als je in de open pui klom, kon je de inboedel weghalen. Alles stond er nog.

door Machteld Teekens

Hoogvliet - Daarvoor in de plaats kwam in 1988 La Vie, het glas- en spiegelpaleis van de Bijenkorf. En dan kwam je in België of in Engeland en dan zag je dat al die ouwe gebouwen eindeloos bleven staan en werden ‘omgeknutseld’. Het woord dat ik heb bedacht voor Nederland en het bouwen is: ‘vastgoedverdeeld’. En door de vastgoedverdeeldheid van de belanghebbenden, van grond en geld en gebouwen…

Maar liever wil ik het hebben over wat er deze week om me heen gebeurt aan de Cloese 10 in hartje Hoogvliet. Het voelt hoog zomer als ik de dames van Peloris met een grote stapel kussens zie sjouwen, die ergens naast een vuilnisbak stond geparkeerd. Het lijkt wel een baar, ze hebben de stapel op twee latten gelegd die ze samen dragen.

Een interessant kantoor voor jonge ondernemers

Alsof ze met een patiënt naar de ambulance lopen. Even later zie ik Mark de Lange van het Lange Vierkant met een grote rol canvas voorbijkomen. Die heeft hij net van de gevel geschroefd. Het is een zonwering. Die is niet meer nodig, want de planten gaan dat werk nu doen. Een paar uur later zit de stof om de kussens en is de zonnebank tegen de gevel compleet.

De houten installatie tegen het gebouw is af. Een oud gebouw, slooprijp volgens vastgoedverdeeld Nederland, ziet eruit als een interessant kantoor voor jonge ondernemers. En dat is het ook. Met kunst en vliegwerk.

Deze week komt de aarde in de plantenbakken onder aan de pui. En in de nieuwe border die is ontstaan door tegelwippen. En dan volgen de planten. April doet wat ie wil, de temperatuur is gekelderd. Even wachten op het klimgroen. En op de zon natuurlijk.

Cloese 10

Sinds voorjaar 2020 is de het schoolgebouw van Cloese 10 (achter het stadkantoor en de bibliotheek) in bezit van Stichting KunstAccommodatie Rotterdam(SKAR). Langzaam druppelt het gebouw vol met Rotterdamse creatieven uit allerlei disciplines. Machteld Teekens vertelt wekelijks in deze rubriek over project Stroming, de mensen, hun werk en plannen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden