<p>6 kinderen van het Penta College bezochten samen met Hannier Roosterman Kamp Westerbork.Foto: Jesper den Uil</p>

6 kinderen van het Penta College bezochten samen met Hannier Roosterman Kamp Westerbork.Foto: Jesper den Uil

(Foto: )

Door de ogen van oorlogsgetuigen

Dit jaar zal in Hoogvliet de Nationale Dodenherdenking op 4 mei in aangepaste vorm plaatsvinden. Op die avond zal er een film met als thema: “Samen bouwen aan vrijheid” online staan, waarin Jaap van den Berg, Elisabeth Stuijt en Hannie Roosterman hun verhaal zullen vertellen over dat wat zij in de oorlog hebben meegemaakt. Daarnaast zal ook het bezoek van leerlingen van het Penta College aan Kamp Westerbork te zien zijn.

door Patricia van den Blink

Hoogvliet- Niet alleen zullen de verhalen die vertelt worden door de drie getuigen van de oorlog indrukwekkend zijn, maar ook het bezoek van de 6 leerlingen van het Penta College uit Hoogvliet die zij samen met Hannie Roosterman brachten op 21 april aan het doorgangskamp Westerbork. Van hieruit werden ruim 102.000 joden en 245 Roma op transport gezet naar vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië.

Grote indruk

“Dit bezoek heeft veel indruk op de kinderen gemaakt”, weet Edwin Smid, voorzitter Gebiedscommissie Hoogvliet. Als voorzitter is hij nauw betrokken bij het tot stand komen van de film. Hij weet dat het voor mensen, die de oorlog niet hebben meegemaakt, moeilijk is voor te stellen hoe het toen moet zijn geweest, laat staan voor deze 13 tot 15-jarigen. “De kinderen waren erg onder de indruk”, vertelt Edwin. “En ik maar klagen dat ik met mijn zusje op één kamer moet slapen”, gaf één leerling als reactie, na het zien van van de barakken”. Ook konden de kinderen het treinstel bekijken waarin 100 mensen tegelijk staande en opeengepakt 3 dagen onderweg waren. “100 mensen? Maar dat kan toch helemaal niet”, reageerden velen vol ongeloof. Mevrouw Roosterman was zelf als 5-jarige bij een pleeggezin in Den Helder ondergebracht en ze vond het een belevenis om haar verhaal te mogen delen met deze jongeren en samen met hen het kamp te bezoeken.

“In totaal is er 8 uur aan filmmateriaal gemaakt door 3 cameramensen. Dat zal moeten worden ingekort. Maar er zullen geen beelden verloren gaan. Wat niet wordt gebruikt, wordt gedocumenteerd.”

Toespraak en kranslegging

Tijdens de herdenking in de film wordt er een toespraak gehouden die is geschreven met een aantal Syrische kinderen die als vluchteling in Nederland terecht zijn gekomen. Ook zal er een kranslegging zijn bij de Dorpskerk. Na het vertonen van de film en voor de 2 minuten stilte zal met het luiden van de grote klok in het stadspark het geheel officieel worden afgesloten.

Online te bekijken

De film is online te bekijken op 4 mei vanaf omstreeks 19.20 uur via een link die op die dag geplaatst wordt op Facebookpagina van de gebiedscommissie Hoogvliet.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden