<p>Ecoloog Barry van de Ende&nbsp;</p>

Ecoloog Barry van de Ende 

(Foto: Machteld Teekens)

Barry: ‘Je leert door buiten ervaring op te doen’

Barry van de Ende is één van de vele jonge mensen die ik ontmoet die zich maar al te zeer bewust is van de problemen waarmee we als mens de natuur hebben opgezadeld. En die daar hun studiekeuze op hebben gebaseerd. Barry is ecoloog en studeerde in Delft Bos- en Natuurbeheer en later in Wageningen.

door Machteld Teekens

Hoogvliet - Daar kwam hij pas gelijkgezinden tegen en werd aangemoedigd om zijn eigen neus achterna te gaan. Zo kwam hij erop eigen keuzes te maken. Maak van je leven een ecosysteem waarin onderdelen elkaar versterken. Waarmee je iets bijdraagt, en dat hoeft niet wereldschokkend te zijn. “Rapporten schrijven om aan te tonen dat de natuur het waard is om te beschermen, dat spreekt mij niet aan”, zegt hij. “Dat weet iedereen al. Ik wil iets tastbaars.” En zo kom ik Barry tegen als medehuurder van een atelier in Stroming. Zijn filosofie houdt in: leren door ervaring op te doen. Buiten zijn. Je ogen de kost geven. Natuurbeleving. En dat delen. Waarnemen, begrijpen hoe de natuur in elkaar zit; het is niet nodig om dat met modellen te verklaren. 

Iedereen kan bijdragen aan bescherming van de natuur

De wereld op je nek nemen en gebukt gaan onder de last van de sombere vooruitzichten die klimaatverandering met zich meebrengt, dat werkt voor Barry niet. En dus bouwde hij een Tiny House, kocht met vrienden een stuk land in Noord-Spanje en richtte de Stichting ‘Poco a Poco’ (beetje bij beetje) op. Met als doel om iedereen in staat te stellen om bij te dragen aan natuurbescherming. Zich niet machteloos maar krachtig te voelen. En dus doet hij veldwerk in de ecologie en besteedt zijn tijd aan natuurwandelingen organiseren waarmee hij Poco a Poco steunt. En in die wandelingen kan hij zijn filosofie kwijt: In de natuur zijn, goed kijken, de samenhang snappen. Je verwonderen. Een verhaal vertellen over natuur en hoe het werkt, dat enorme verhaal dat zich vlak bij ons afspeelt, in de grond en erop. Dat je voedt en inspireert. Waar je kan ontspannen en opladen. De natuur betekent: Avontuur. “Ik wil avonturen beleven en probeer het ook echt te doen. Er zullen altijd redenen zijn om het niet te doen.”

Cloese 10

Sinds voorjaar 2020 is de het schoolgebouw van Cloese 10 (achter het stadkantoor) in bezit van Stichting KunstAccommodatie Rotterdam(SKAR). Langzaam druppelt het gebouw vol met Rotterdamse creatieven uit allerlei disciplines. Machteld Teekens vertelt wekelijks in deze rubriek over project Stroming, de mensen, hun werk en plannen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden