<p>Jaap bij de grafsteen van zijn oom Chris in het Duitse Kiel&nbsp;</p>

Jaap bij de grafsteen van zijn oom Chris in het Duitse Kiel 

(Foto:)

Jaap de Vlieger op zoek naar zijn ‘echte’ vader

Oud-politieman Jaap de Vlieger neemt de lezer mee in zijn zoektocht naar het (oorlogs)verleden van zijn overleden vader Dick de Vlieger. Samen met zijn jongste zoon bezoekt hij in de zomer van 2020 plaatsen in en rondom de Duitse stad Kiel waar zijn vader tijdens de 2e Wereldoorlog als dwangarbeider, samen met zijn broers Chris en Gerrit in het kader van de ‘Arbeidseinsatz’ naartoe was getransporteerd. De auteur schets een prachtig tijdsbeeld maar zeker ook een zeer persoonlijke inkijk in het leven van de familie De Vlieger welke zwaar onder de situatie heeft geleden maar er sterker uit is gekomen.

door: Joop van der Hor

HOOGVLIET- Auteur Jaap de Vlieger is oud-politieman bij het gemeente- en latere regiokorps Rotterdam. Als rechercheur bij o.a. de afdeling narcotica zijn zaken als ‘speuren en waarheidsvinding’ hem niet vreemd, kwaliteiten die hem goed van pas kwamen bij zijn zoektocht naar het onbekende oorlogsverleden van zijn vader Dirk, een man die nimmer het achterste van zijn tong liet zien.

Het boek begint op de dag van de begrafenis van Jaaps vader op 19 februari 1980 op begraafplaats Essenhof in Dordrecht. Vader Dick is slechts 61 jaar geworden. Lange rijen mensen volgen de kist naar Dicks laatste rustplaats. Zoon Jaap raakt verward. Hij kon niet anders concluderen dat zijn vader een geliefd man moest zijn geweest. Maar hoe anders had hijzelf zijn vader ervaren; afstandelijk, streng en veeleisend, een man die alleen naar anderen de vrolijke oom of vriend uithing. Een vader die zelden thuis was en dus nagenoeg geen steun gaf aan zijn gezin. Jaap zag mensen huilen, maar kon zelf geen traan uit zijn ogen persen.

‘Hij was een zeer strenge, beetje ongevoelige en keiharde vader’

Het gevoel van ‘houden van’ komt ruim 26 jaar later na de speurtocht die Jaap langs tal van plaatsen voert waaronder de stad Kiel waar zijn vader en diens broers onder erbarmelijke omstandigheden arbeid voor de Duitsers moesten verzetten. Na het overlijden van moeder De Vlieger worden twee schoenendozen en een koffertje vol papieren en persoonlijke brieven gevonden. Op een enveloppe staat in het handschrift van zijn moeder geschreven; ‘alleen voor mijn kinderen in te zien’. Pas half 2019 maakt Jaap de enveloppe open. Waarom zo lang bewaard en niet gelezen? Hij heeft er zelf geen antwoord op, misschien bang voor een ongepast en ongewenst geheim? ‘Ik trof in de correspondentie vele antwoorden aan op de vele vragen die ik over mijn vader had. Ik ben letterlijk op reis gegaan en afgedaald in mijn ouders verleden. Ik ben gaandeweg meer en meer van deze bijzondere man gaan houden, na zijn dood veel meer als ooit tijdens zijn leven. Wat ben ik ongelooflijk trots op mijn vader!’ ISBN: 9 78946406 7339

ALS IK DAT HAD GEWETEN telt 230 pagina’s en vele interessante foto’s uit de oorlogsperiode en familiealbum. Beter zou het geweest zijn als de foto’s in groter formaat zouden zijn weergegeven. Het bij Pumbo.nl uitgegeven boek ziet er zeer verzorgd uit en boeit tot de laatste bladzijde.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden