<p>Bert Euser is gefascineerd en misschien wel een beetje geobsedeerd door de 2e Wereldoorlog. Foto: Joop van der Hor</p>

Bert Euser is gefascineerd en misschien wel een beetje geobsedeerd door de 2e Wereldoorlog. Foto: Joop van der Hor

(Foto: Joop van der Hor)

De oorlog zit diep binnenin Bert Euser

‘Je haalt de mens wel uit de oorlog, maar de oorlog niet uit de mens’. Deze variant op de slogan van War Child is zeker van toepassing op Bert Euser uit Rhoon. De oud-wethouder (EVA) heeft binnen de lokale politiek menig robbertje uitgevochten, maar geen echte oorlog. En toch is oorlog hetgeen de nog steeds in het familiebedrijf werkzame Bert Euser bijna dagelijks bezig houdt.

door Joop van der Hor

ALBRANDSWAARD- Na zijn medewerking aan het boek ‘De Vergelding’ van de auteur Jan Brokken, schreef Euser zijn eigen versie van de tragische gebeurtenis welke op 11 oktober 1944 in het Buurtschap Het Sluisje plaatsvond. In ‘De zeven mannen van Het Sluisje’, een gehucht net buiten Rhoon ongeveer op de plek waar nu het verkeer op de A15 overheen raast, vond een diep tragische gebeurtenis plaats waar zeven mannen op laffe wijze door de Duitse bezetter werden vermoord. Niet zoals Brokken in zijn boek, waarvoor Euser het vooronderzoek deed, als roman op basis van een historische gebeurtenis met gefingeerde namen’, maar recht voor z’n raap, open en eerlijk en zonder verzinsels en geheel op basis van echte feiten. Kor van Pelt uit Poortugaal leverde voor het fraai vorm gegeven boekje het fotowerk (uitgeverij Anderszins 2019) en burgemeester Jolanda de Witte schreef het voorwoord. Voor haar is het te hopen dat er meerdere ambtstermijnen in het verschiet liggen, want als de voortekenen ons niet bedriegen zal ze nog vele keren eerste exemplaren in ontvangst moeten nemen, want Bert Euser is heel wat van plan.

OPROEP 

Hij heeft in coronatijd geen rust genomen maar is met de neus in archieven, oude kranten en boeken gedoken, op zoek naar ‘nieuwe’ oude gebeurtenissen en feitelijkheden. “Ik ben op verschillende fronten bezig met mijn onderzoek en heb nu al genoeg interessante informatie weten te vergaren welke goed is voor meerdere boeken”, zo laat de rijkelijk besnorde auteur enthousiast weten. “Ik ben op zoek naar allerhande informatie, getuigen of familie van getuigen die meer weten over de oorlogsgeschiedenis en met name de rol van het verzet op het eiland West-IJsselmonde. Maar ook over het toen als ‘gekkenhuis’ bekendstaande Maasoord, het latere psychiatrische ziekenhuis Delta waar in de oorlog veel Joodse onderduikers zich schuil hielden. Er heeft zich in en rond Rhoon, Poortugaal, Pernis, Hoogvliet en Heijplaat veel afgespeeld en lang niet alles is ons bekend. Er moet nog een schat aan informatie liggen op zolders en in vergeten schriftjes en dagboeken, ik ben daar naar op zoek”, aldus Euser.

VADERTJE DREES

In de immense boekenkast van de Rhoonse Christen Democraat Euser prijkt een cassette met daarin 5 boeken over het leven van de grote socialist Willem Drees en aan de muur hangt een geschilderd Rhoons boeren tafereel van de door hem zeer bewonderde schilder en oud inwoner van Rhoon, Quirijn van Tiel, Bert Euser blijft verbazen, keer op keer!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden