<p>Sandy Struijs gaf het startsein en beschilderde enkele zwerf- of happy stones. Deze worden op 4 mei neergelegd aan de Voorstraat 14a in Spijkenisse. Foto & tekst: Joop van der Hor.</p>

Sandy Struijs gaf het startsein en beschilderde enkele zwerf- of happy stones. Deze worden op 4 mei neergelegd aan de Voorstraat 14a in Spijkenisse. Foto & tekst: Joop van der Hor.

(Foto: Joop van der Hor)

Schilder voor 4 - 5 mei een herdenkingssteentje

REGIO- Ze worden 'Happy Stones' genoemd of zwerfsteentjes. Je ziet ze op tal van plekken liggen en het is de bedoeling dat je ze meeneemt en elders neerlegt of thuis koestert en bewaart want dan heeft zo'n steentje een bestemming of een thuis gevonden. De werkgroep 'Laat Levie Leven' roept kinderen en volwassenen op om een of meerdere steentjes te beschilderen en op 4 en 5 mei neer te leggen aan de Voorstraat 14a in Oud-Spijkenisse. Daar was tot 28 oktober 1942 de slagerswinkel van de familie Levie gevestigd. Vader Salomon (50), moeder Mina Levie - Vries (56), zoon Charles 15), dochter Elly (10) en inwonende tante Adriana de Vries (78) werden op die dag door de Duitse bezetter uit hun huis gehaald en met de RTM tram vanaf het stationnetje van Hoogvliet naar Loods 24 in Rotterdam vervoerd om vandaaruit per trein naar vernietigingskampen in Polen te worden getransporteerd. Geen der 45 Joodse inwoners van Voorne-Putten die eenzelfde lot beschoren waren, keerden ooit levend terug. Om hier aandacht aan te schenken worden kinderen en ouderen verzocht een steentje te beschilderen en voor de deur van de voormalige slagerij neer te leggen. Volgens jaar oktober vindt onder de paraplu van de gemeente en de Vereniging Historisch Spijkenisse een grote herdenking plaats.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden