<p>Formatie van de betreffende vliegtuigen.</p>

Formatie van de betreffende vliegtuigen.

(Foto: onbekend)

Monument voor Oedevlietsepark

Op 10 mei 1940, enkele uren na het begin van de Tweede wereldoorlog, is door zes Bristol Blenheim bommenwerpers die waren omgebouwd tot jachtvliegtuigen, van het 600 squadron ‘City of London’ een aanval uitgevoerd op vliegveld Waalhaven. Vliegveld Waalhaven lag sinds de vroege uren onder hevig Duits vuur. De Nederlandse regering, die al snel zag dat dit fout kon aflopen, heeft in de ochtend contact gelegd met de Britse regering en verzocht om steun.

Hoogvliet - Deze hulpvraag is door de Britse regering gehonoreerd en rond 11.30 zijn vanuit Engeland (vliegveld Manston) zes Bristol Blenheim bommenwerpers richting Waalhaven gevlogen en hebben tussen 13.00 en 13.30 gevecht geleverd met Duitse vliegtuigen in de directe omgeving van het westelijk deel van het eiland IJsselmonde. Vijf van de zes toestellen zijn hierbij gecrasht. Eén toestel heeft de terugvlucht kunnen maken naar Engeland. Bij de vijf crashes zijn de meeste bemanningsleden verongelukt. Ook bij de crash op de Meeuwenplaat zijn de beide militairen omgekomen. Dit waren piloot Michael Anderson (23 jaar) en luchtschutter Herbert Hawkins (27 jaar). Na de crash zijn de twee lichamen op 11 mei 1940 door burgers geborgen en overgebracht naar Spijkenisse, onder begeleiding van Nederlandse militairen. De twee helden liggen nog steeds in Spijkenisse begraven.

Crash locatie

Lang is onduidelijk gebleven wat de juiste crash locatie was van het neergestorte toestel. “Door onderzoek en gesprekken met getuigen en een RAF luchtfoto van 18 mei 1940, denken we nu een juiste locatie te weten waar het vliegtuig is terechtgekomen. Deze bevindt zich in het Oedevlietsepark in de nabijheid van het terrein van voetbalvereniging Meeuwenplaat. Omdat in Hoogvliet niets herinnert aan deze tragische gebeurtenis is het plan om op die plek een gedenkmonument te plaatsen. Het monument wordt ongeveer twee meter hoog.” Initiatiefnemers zijn Arjan De Graaf, Corin Gelderblom, Tim Koopmans, Vincent v.d. Broek en Jan Koopmans. 

Het ontwerp is gemaakt door van Gils Marmer & Graniet uit Rhoon en Vincent v.d. Broek. Van Gils heeft het monument ook gemaakt. “Het is natuurlijk allemaal niet zo snel gegaan als wij graag wilden. Maar dat heeft ook te maken met het niet precies de weg weten in de ambtelijke molen van vergunningen en een schip in het Suezkanaal met het natuursteen voor het monument. Dat schip ligt daar nog even en wij kunnen niet anders dan afwachten. Op onze website is meer te vinden over het project en de personen, instanties en bedrijven die ons hebben geholpen om het mogelijk te maken. Verder is er een foto te zien hoe het monument er uit gaat zien.”

https://vliegtuig-in-hoogvliet.jimdosite.com/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden