<p>Controleer eens in de drie maanden de bandenspanning.</p>

Controleer eens in de drie maanden de bandenspanning.

(Foto: )

Resultaten Actie Band op Spanning

De gemeente Albrandswaard en Band op Spanning hebben in april honderden auto’s gecontroleerd op mogelijke te lage spanning op de banden (onderspanning). De resultaten van de actie in de drie dorpskernen liegen er niet om: ruim 80 procent van de gecontroleerde voertuigen had onderspanning.

Albrandswaard - Naast een langere remweg en meer CO2-uitstoot kost onderspanning geld. Uit berekeningen blijkt dat er bijna 4000 euro aan brandstof- en bandenkosten is bespaard door de banden van de gecontroleerde voertuigen weer op juiste spanning te brengen.

Dorpskernen

De actie is gehouden bij de Aldi in Poortugaal, de MCD in Rhoon en bij Hof van Portland. In totaal zijn er 262 wagens gecontroleerd. Hiervan was de bandenspanning bij 215 auto’s te laag. Achttien voertuigen hadden vermoedelijk een lekke band.

Veiligheid en milieu

Het is erg belangrijk om autobanden elke drie maanden te controleren”, reageert wethouder Martijn Heezen. ,,Om meerdere redenen: als een band te zacht is, wordt de remweg langer en dat kan iets betekenen voor de verkeersveiligheid. Maar banden slijten ook sneller bij onderspanning, wat weer zorgt voor meer fijnstof. Dus het is niet alleen goed voor de portemonnee om banden op spanning te hebben; ook voor het milieu is dit belangrijk.”

Bewustzijn

De gemeente hoopt meer bewustzijn onder de inwoners te creëren op dit vlak. Heezen: ,,Deze actie was een eerste stap. Gezien de resultaten, komt er zeker een vervolgactie.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden