<p>Boek &#39;Ik leef in een wereld die ik niet ken&#39;, geschreven door Marjolijn Markus.&nbsp;</p>

Boek 'Ik leef in een wereld die ik niet ken', geschreven door Marjolijn Markus. 

(Foto: )

‘Zijn dood brengt een vreemde rust in mij’

Afgelopen tijd heeft weekkrant de Botlek met enige regelmaat aandacht besteed aan de sloop en nieuwbouw van de Breede Vliet aan de Schakelweg in Hoogvliet. Het onder Argos zorggroep ressorterende verpleeghuis is gespecialiseerd in o.a. verpleging en zorg van dementerende patiënten. Koos Markus, vader van de auteur van het boek ‘Ik leef in een wereld die ik niet ken’ werd in de oude Breede Vliet verzorgd. Marjolein Markus; ‘dankzij de goede en zeer menselijke zorg heeft mijn vader zijn waardigheid tot het allerlaatste moment mogen behouden. ‘Daar ben ik personeel en directie zeer erkentelijk voor.’

door Joop van der Hor

Hoogvliet - Alzheimer is een slopende ziekte. Er worden grapjes over gemaakt totdat.... Marjolijn Markus (59) heeft de wereld van haar vader zien veranderen in een wereld die niet alleen Koos Markus onbekend was, maar waar zijzelf tot dat moment nagenoeg geen weet van had. Koos is een vitale, intelligente man die tot op hoge leeftijd een accountantskantoor heeft. Zonder enige aanleiding doet hij plotseling en zonder enig overleg zijn auto én zijn zaak van de hand. Het valt op dat hij dingen vergeet maar dat mag toch als je 78 jaar oud bent? Hij weet zaken te omzeilen, te verdonkeremanen en vergissingen te camoufleren. De diagnose die op Koos’ vreemde en tot dan onverklaarbare gedrag volgt is Alzheimer. De rollen worden omgedraaid. Daar waar Koos vroeger zijn dochter met veel liefde bij de arm nam, is het nu haar beurt. Samen maken ze wandelingen in de omgeving van het verpleeghuis waar haar vader zijn laatste levensjaren slijt. Marjolein, zelf verpleegkundige, ziet zich geconfronteerd met niet alleen het veranderende gedrag van haar vader, maar ook met de gevolgen daarvan. Ze wordt zijn mantelzorger maar blijft ook zijn dochter waardoor sommige te nemen besluiten haar voor moeilijke dilemma’s plaatsen.

KAN JOU OOK GEBEUREN

Haar boek is niet alleen een eerbetoon aan haar vader maar ook een boek dat anderen kan helpen bij het signaleren van tekenen van vroegtijdige dementie. Het biedt inzicht in de ontwikkeling van deze ziekte en geeft handvatten mee aan gezins- en familieleden en vrienden hoe je met veranderend gedrag van een dierbare om kunt gaan.

WARM BAD

Het boek is niet geschreven met een pen maar met een veer welke Markus uitdeelt aan directie en personeel van de inmiddels nieuwe Breede Vliet. ‘Zonder hun zorg en aandacht was mijn vader vermoedelijk langzaam weggekwijnd. Nu heeft hij tot aan zijn laatste dag nog mogen genieten van de menselijke warmte om hem heen.’                 

HOE TE BESTELLEN

Het boek ‘Ik leef in een wereld die ik niet ken’ van Marjolein Markus is een uitgave van Brainbooks.NL - Uitgever de Brouwerij Maasssluis en is de bestellen via de betere boekhandel ISBN: 978 90 78905 042. Omslagontwerp: Linda Hirzman.

Alzheimer is een moordenaar die patiënt en familie sloopt

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden