Roel neemt een kijkje: Druiventeelt onder glas

“Het kweken van druiven onder glas is een vak apart”, legt fruitteler Dik van Bodegom uit. “Na de inundatie van de Tweede Wereldoorlog werd op de hoek Stationsweg en/Drieëndijk begonnen met de bouw van druivenkassen en daar werd “Black Alicante” in gepoot, een ras dat geschikt is voor consumptie.”

Regio - Van jongs af aan heb ik daar in gewerkt. Ben bezig geweest met zowel de bouw en het onderhoud van de kassen als met de teelt. Als begin maart de eerste groene punten te voorschijn komen, begint de verzorging. Eerst het uitbreken van de loten die teveel zijn en daarna het “aanbinden. Dat is het vastmaken van de takken aan de leidraad. Dit gebeurt met biezen van een biezen mat. De druif begint zijn tros te vormen met bloesem, valt de bloesem eraf dan blijven korrels over.

Temperatuur en beluchting zijn in deze tijd heel belangrijk. Naargelang het weer, moesten de ramen open of dicht. Ik kon eigenlijk geen dag weg, de volgende aflevering zal gaan over het krenten van de druiven. Wanneer je moet krenten hangt af van de grootte van je druiventrossen, en dus van het weer. Een goed ezelsbruggetjes is om te krenten wanneer de bessen (de kleinere druiven van de tros) ongeveer zo groot zijn als doperwten. Dit zal meestal in juli het geval zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden