<p>Voorgrond: mascotte. Achtergrond: vlnr: Rana, Ariadne, Meryem met Marwa en Haytem, Jip, Muz.</p>

Voorgrond: mascotte. Achtergrond: vlnr: Rana, Ariadne, Meryem met Marwa en Haytem, Jip, Muz.

(Foto: Machteld Teekens)

Ariadne droomt van Kunstlab Hoogvliet

De nieuwe buitenterrassen die de pandemie heeft opgeleverd doen mij soms denken aan buitenverblijven voor een kudde schapen. De schapen mogen naar buiten, maar voor dartelen in de wei is het nog te gevaarlijk. En in de bijlagen van de krant las ik dat filosofen en schrijvers kritisch zijn nu alles weer ‘open’ gaat. Is dat nou vrijheid? Eindelijk weer een drankje op een terras nuttigen?

door Machteld Teekens

Hoogvliet - Tot zover dan maar weer. Of heb ik nog meer te vertellen? Oh ja, ik zal filosofe Joke Hermsen citeren, die echt wel meer te vertellen had in Trouw vorige week. Ze schreef: Vrij zijn we als we een dialoog met onszelf kunnen voeren en daarover kunnen nadenken en ons handelen daarop kunnen afstemmen. Dus vrij zijn we als we een droom hebben waar we zelf veel aan kunnen doen om die te verwezenlijken.
Zo’n droom heeft Ariadne Urlus. Zij is een van de kwartiermakers van Stroming en over haar droom gaat deze column. Een kwartiermaker is geen projectleider, want er is nog geen project in Stroming. Dat moet nog ontstaan. Hoe ontstaat het? Door te zorgen dat huurders kunnen landen en zich niet gaan ergeren omdat de wc weer verstopt zit. Door contact te leggen met de scholen en gemeente en alles en iedereen in de wijk of straat die graag iets met kunst zou willen doen. Of met natuur. Of met allebei, in geval van onze Stroming.

Ik heb geleerd dat het om wederkerigheid gaat

Haar droom is om in elk SKAR pand waarbij ze betrokken is een Kunstlab mogelijk te maken. En dat kan, want er is er al één. In het pand naast OBS De Toermalijn in Zuidwijk. Elke zaterdagmiddag zijn daar zo’n 25-30 kinderen uit de buurt. Ze mogen maken wat ze willen en kunstenaars helpen erbij. Een jongetje maakt een schatkist samen met Muz. Voor zijn eigengemaakte boekjes. Vier meisjes hebben een hut van kartonnen dozen als huis voor hun club die Meiden Unicorn Club (MUC) heet. Er is een jongen, die zijn eigen serie poppen naait. Er wordt door Meryem elke week gekookt met de kinderen, waarvoor ze zelf ideeën mogen aandragen. En ga zo maar door. Schilderen, timmeren, koken, naaien, spelen in een hut, het is allemaal mogelijk. De droom is dus om ook in Hoogvliet een door kunstenaars gerund Kunstlab te realiseren. Als doorlopend project. Waar kinderen zeggenschap hebben en elke week terecht kunnen, een hele middag lang. “Het komt voort uit kwartiermaken, maar het staat ook op zichzelf. Ik werk zelf mee in dit lab. Ik leer veel, van moeders en kunstenaars. Ik heb geleerd dat het om wederkerigheid gaat. Dat het beter wordt wanneer je luisteren en delen kunt en je eigen ideeën en idealen bij kunt stellen’.

Stroming

Sinds voorjaar 2020 is de het schoolgebouw van Cloese 10 (achter het stadkantoor) in bezit van Stichting KunstAccommodatie Rotterdam(SKAR). Langzaam druppelt het gebouw vol met Rotterdamse creatievelingen uit allerlei disciplines. Machteld Teekens vertelt wekelijks in deze rubriek over project Stroming, de mensen, hun werk en plannen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden