<p>Luchtclub zoekt nog Hoogvlieters en Pernissers die mee willen doen.</p>

Luchtclub zoekt nog Hoogvlieters en Pernissers die mee willen doen.

(Foto: )

Oproep Rotterdammers om zelf luchtkwaliteit te meten met sensor

Schone lucht is belangrijk voor onze gezondheid. De gemeente Rotterdam neemt verschillende maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Een van de initiatieven is ‘de Luchtclub’.

Pernis/Hoogvliet - Rotterdammers die hiervan lid worden kunnen zelf met een sensor de luchtkwaliteit in hun buurt meten. Zo krijgen inwoners en gemeente meer inzicht in de luchtkwaliteit in straten en wijken. De Luchtclub groeit en heeft al meer dan 400 leden, maar Rotterdammers kunnen zich nog aanmelden voor Rozenburg, Hoek van Holland, Hoogvliet en Pernis.

Leden kunnen via online bijeenkomsten meepraten, meedenken en meedoen om de luchtkwaliteit in hun wijk te verbeteren. De eerste kick-off start op 3 juni van 19:30 tot 21:15 uur. Tijdens deze online sessies gaat wethouder Arno Bonte (duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie) dieper in op het doel van de Luchtclub, het belang van schone lucht en de meerwaarde van zelf meten. Deelnemers krijgen uitleg over de werking van sensoren en het meten en verzamelen van data. Hierbij sluiten ook het RIVM, de Milieudienst en DCMR- Rijnmond aan. Via break-out sessies kunnen leden met elkaar kennismaken en hun verhalen en ervaringen delen.

Aanmelden bij De Luchtclub kan via: www.rotterdam.nl/luchtclub. Op de website staat meer informatie over de voorwaarden. De Luchtclub is een ‘citizen science’-project waarbij Rotterdammers gedurende twee jaar zelf de luchtkwaliteit meten en data aanleveren. Bewoners worden zo onderdeel van het bestaande meetnetwerk. De gemeente werkt aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in de stad. Inmiddels voldoen alle Rotterdamse straten aan de Europese normen voor luchtkwaliteit. Maar het stadsbestuur heeft de ambitie om in 2025 ook te voldoen aan de (strengere) normen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). De gemeente neemt al maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, zoals het aanleggen van walstroom voor zeeschepen, het bevorderen van elektrisch (deel)vervoer, en het stimuleren van fietsen, wandelen en het openbaar vervoer.

Milieu

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden