<p>Titia Kitambala (30) is Cultuurregisseur voor de gebieden Hoogvliet en Pernis. Haar meest favoriete plekje is Park de Heerlijkheid in Hoogvliet.&nbsp;</p>

Titia Kitambala (30) is Cultuurregisseur voor de gebieden Hoogvliet en Pernis. Haar meest favoriete plekje is Park de Heerlijkheid in Hoogvliet. 

(Foto: Joop van der Hor)

Cultuurscout nu Cultuurregisseur

‘De kracht van Hoogvliet en Pernis is dat mensen gemakkelijk met elkaar in contact komen, doordat het redelijk kleine gebieden zijn. Er is veel talent en er zijn veel mensen die iets voor elkaar willen betekenen. Het is mijn taak om dit meer zichtbaar te maken en de mensen te stimuleren om mee te doen”, aldus Titia Kitambala.

door Joop van der Hor

HOOGVLIET/PERNISTitia (30) is Cultuurregisseur bij Cultuur Concreet. Met bovenstaande woorden stelt deze jonge vrouw zich voor op de website van de organisatie waarvoor zij inmiddels vijf jaar werkzaam is. Eerder liep ze stage bij Instituto Bola Pra Frente in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro, een non-profitorganisatie welke jongeren helpt sociale vaardigheden te ontwikkelen in een veilige, stimulerende omgeving met sport als belangrijkste instrument.

Verreweg de meeste kinderen wonen in de zogeheten favela’s, de achterstandsbuurten van de miljoenenstad Rio de Janeiro. Sinds 2015 heeft ze, samen met haar goede vriendin Keila, een eigen dansfit studio ‘Afro Dance Fit’. Hun filmpjes zijn te zien op Facebook en TikTok. Titia is geboren in Wageningen. Ze studeerde in Rotterdam om er vervolgens nooit meer weg te gaan. “Ik houd van deze stad, voel me ook helemaal Rotterdamse”, lacht de langbenige en lenige danseres met bijzondere interesse en passie voor Afrikaanse dansen. Niet vreemd als je je bedenkt dat ze half Rwanese en half Nederlands is.

Over haar werk als Cultuurregisseur, voorheen Cultuurscout genoemd, zegt ze; Elke wijk heeft een eigen Cultuurregisseur. Wij proberen zoveel mogelijk bewoners, verenigingen en organisaties met elkaar te verbinden zodat er leuke en goede projecten ontstaan. Voorheen waren wij afhankelijk van externe geldstromen maar tegenwoordig beschikt elke Cultuurregisseur over een eigen, weliswaar bescheiden budget ter stimulering van ideeën en de start en uitvoering daarvan.’

PARELTJES
‘Ook helpen wij bij het maken van verbindingen met andere organisaties. Wij worden geacht te weten waar activiteiten plaatsvinden en sporen talenten op die we ‘pareltjes’ noemen.’ Als voorbeeld van zo’n pareltje noemt Titia de Hoogvlietse Victoria Pompa van stichting VICA. ‘Victoria organiseert veel activiteiten in Hoogvliet voor jong en oud zoals bijeenkomsten voor dichters en recent een talentenjacht en liedjesfestijn in het kader van het Eurovisie Songfestival en Open Up To Rotterdam. Wat ik ook doe is bemiddelen bij het vinden van bijvoorbeeld repetitieruimte voor zang en dans. In de toekomst zou ik graag een breder cultureel aanbod en meer samenwerking tussen verschillende doelgroepen willen zien, om zo meer begrip voor anderen te kunnen verkrijgen want ik geloof in de kracht van kunst en cultuur in de wijk’

ZOMAAR EEN HOOGVLIETSE

Meer over Cultuurregisseur Titia Kitambala is te zien en te horen in de You Tube videofilm ‘Zomaar een Hoogvlieter’ deel 3 van Botlek TV.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden