<p>Boek met unieke luchtfoto&rsquo;s van Bart Hofmeester.</p>

Boek met unieke luchtfoto’s van Bart Hofmeester.

(Foto: Bart Hofmeester)

Vaderdagtip: Rijnmond vanuit de wolken

Roel Dijkstra en het redactieteam hebben zoveel nieuwe, unieke luchtfoto’s in de archieven van Bart Hofmeester ontdekt dat er wel een nieuw boek in dezelfde serie moest verschijnen. In hetzelfde formaat, maar nog dikker met maar liefst 312 pagina’s met merendeels zeer bijzondere luchtfoto’s van het Rotterdam van 1950-1990, aangevuld met opnamen van gemeenten in een wijde kring rond Rotterdam, zoals Hoogvliet, Poortugaal, Rhoon, Oude Maas, Pernis, Heijplaat, Waalhavengebied, Spijkenisse, Hekelingen, Simonshaven, Zuidland, Heenvliet, Zwartewaal, Brielle, Oostvoorne, Rockanje, Hellevoetsluis, Rozenburg met gebied De Beer en Botlek, Barendrecht, Ridderkerk, Vlaardingen, Maassluis, Schiedam.

door: Joop van der Hor

REGIO - Uitgever Peter Egge van uitgeverij Watermerk kon amper de loodzware doos optillen met daarin het eerste exemplaar van ‘Rijnmond vanuit de Wolken’. Voor de oude ingang van diergaarde Blijdorp aan de Van Aerssenlaan had zich een selectief gezelschap verzameld bestaande uit medewerkers aan het boek, de media en enkele goede vrienden van Roel Dijkstra. De Vlaardingse fotograaf was - hoe kan het ook anders met Blijdorp op de achtergrond - bere- of misschien juist wel apetrots. Hij was het die het belang van de immense collectie luchtfoto’s van de Rotterdamse fotograaf Bart Hofmeester had ingezien en de 2 miljoen negatieven voor het nageslacht veilig heeft gesteld in 12 grote kasten in een gekoeld archief.

Twee miljoen fotonegatieven waarvan 58.000 gescand

Samen met Hans Grootenhuijs, Peter de Lange en Ad Hoogerwerf werkte Dijkstra maandenlang aan het doorzoeken en rubriceren van de enorme collectie negatieven waarvan er inmiddels 58.000 zijn in gescand. Het resultaat van al die noeste arbeid mag er zijn met inmiddels twee prachtige luxe hardcoverboeken van 290 x 240 mm met elk enkele honderden foto’s van Rotterdam, steden en dorpen in het Rijnmondgebied. Wie schrikt van de prijs, € 39,95, moet toch echt even in de boekhandel het boek doorbladeren want het is de prijs beslist de moeite waard. Het is goed voor urenlang lees- en kijkplezier en voor wie in deze regio is opgegroeid ook een feestje van herkenning en verwondering. Want wat is Rotterdam, maar ook West-IJsselmonde en het huidige Nissewaard in de loop van de jaren veranderd.

UITKIJKTOREN

Op de cover van het boek prijkt een geweldige luchtfoto van de oude, lang geleden gesloopte uitkijktoren van diergaarde Blijdorp, vandaar dat Dijkstra en Egge hadden gekozen voor de oude monumentale ingang voor de presentatie. Zanger Gerard Cox signeerde bij afwezigheid van Bart Hofmeester (1921-2001) de boeken welke gretig aftrek vonden. ‘Dit boek is uitermate geschikt als Vaderdagcadeau of voor verjaardagen. Ik ken het eerste boek en dat was al prachtig, maar met ‘Rijnmond in de wolken’ ben ik echt helemaal in de wolken’”, aldus Cox.

RTV Rijnmondverslaggeefster Marcia Tap was aanwezig om de feestelijkheden vast te leggen voor het nageslacht, want als de foto’s van Hofmeester één ding duidelijk maken dan is het wel dat je de geschiedenis van Rotterdam-Rijnmond doorlopend moet vastleggen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden