<p>Het boek &#39;Annies barre tocht in de Hongerwinter&#39;.</p>

Het boek 'Annies barre tocht in de Hongerwinter'.

(Foto: )

Rein Wolters komt met nieuw boek ‘Hongerwinter’

Hele generaties Rotterdammers zijn opgegroeid met een waarschuwende vinger van vader en de vermanende woorden van moeder; ‘Eet je boordje leeg, wees blij dat jij de Hongerwinter niet hebt meegemaakt.’

door Joop van der Hor

REGIO- Voedsel weggooien was decennia lang een doodszonde. Want wie de oorlog 1940-1945 had meegemaakt en ook nog eens de Hongerwinter tijdens het laatste oorlogsjaar, die liet zelfs geen korstje brood liggen. Tijdens voornoemde periode was er een enorme schaarste aan voedsel en brandstof. Het leidde tot hongersnood. 20.000 mensen kwamen om door honger en kou. Wie geluk had wist bij de gaarkeukens, uitdeelpost van gratis voedsel, een soort van voedselbank dus, letterlijk nog een maaltje te vergaren. Binnen de Randstad was de situatie het ergst in de grote steden. De voedselschaarste was soms zo groot dat mensen zelfs honden, katten, bloembollen en suikerbieten aten. Veel mensen, vooral vrouwen, fietsten of liepen naar het oosten van het land om daar aan eten te komen, vaak in ruil voor geld, textiel, zilveren bestek en gouden sieraden. Dergelijke tochten werden hongertochten genoemd. Veel boeren gaven gratis onderdak en eten aan mensen die over de akkers trokken, maar er waren er ook die zich aan de hongerlijders wisten te verrijken. De Randstedelingen werden hongertrekkers genoemd. Onder hen bevonden zich de twee hoofdpersonen uit dit boek; Annie (24) en haar schoonzusje Rini (19) van der Meulen uit Rotterdam-Charlois. Hun verhaal is dankzij auteur en journalist Rein Wolters (1946) aan de vergetelheid ontrukt en voor de volgende generaties bewaard gebleven.

NOOIT UITGESCHREVEN

Het verhaal van Annie van der Meulen is alweer het 57e boek van oud-journalist van o.a. Dagblad Het Vrije Volk, Rotterdams Dagblad en De Oud Rotterdammer Rein Wolters die nog lang niet is uitgeschreven. De meeste van zijn boeken gaan over de ‘zijn’ Rotterdam, de stad waar waar hij geboren is en welke hij altijd is trouw gebleven.

‘HONGERWINTER’

Het boek van de niet commerciële uitgever Mediathor is te koop voor € 14,95 ex verzendkosten bij de betere boekwinkel of rechtstreeks bij de schrijver via e-mail: reinwol@outlook.com die op verzoek uw exemplaar graag signeert. Het boek telt 76 pagina’s en uitgevoerd op luxe matglans kwaliteitspapier waardoor de zwart-witfoto’s en de tekeningen van Bert Klandermans goed uitkomen. Verder voorzien van een luxe hardcover. Aan het boek werkten mee: vormgever Ferr Fikkers, historicus/Neerlandicus J.P. van der Zwaluw, redactie-assistente Sjaan Horeweg, eindredacteur Joop van der Hor en drukkerij Van de Water, Schiedam. Het boek is inmiddels officieel gepresenteerd op het terras van historisch café ‘t Haventje aan de Prins Hendrikkade op het Noordereiland.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden