<p>Drie Toksjoo-locaties op &eacute;&eacute;n foto: links: Bar LISA, midden Annie MG Schmidtplein, rechts: Theater Zuidplein.&nbsp;</p>

Drie Toksjoo-locaties op één foto: links: Bar LISA, midden Annie MG Schmidtplein, rechts: Theater Zuidplein. 

(Foto: Joop van der Hor via webcam Rotterdam Festivals)

Toksjoo op Zuid slaat vleugels uit

De Toksjoo op Zuid heeft in de vijf jaar dat zij maandelijks hun programma presenteren, flink wortel geschoten in het wereldje van theatermakers en de kleinkunst. De vaste crew kijkt met plezier terug op wat was en vol trots op datgene wat allemaal nog moet gaat komen.

REGIO - Die crew bestaat uit zangeres Sandy Struijs, geluidsman Hans Mulder en de presentatoren Roel Pot en Joop van der Hor. De laatste laat weten blij te zijn met de hulp van een groepje vrijwilligers waarvan de meesten uit Hoogvliet komen zoals oud stepper en ehbo’er Paul den Broeder. “Iedereen werkt tegen een vaste vergoeding van 2 consumptiebonnen per avond aan de Toksjoo mee. Ook onze gasten verlenen gratis hun medewerking. Of het nou dichter Dick Gebuijs, boekenman Hans Walgenbach, schrijfster van ondeugende verhaaltjes Bea Bambara of zanger Steef Vooren is, zelfs Lee Towers en het complete orkest van Marcel Streef en zijn vrouw/zangeres Anita hebben gratis opgetreden.”

Joop en Roel Pot, bekend van de taalcursus ‘Plat Rotterdams voor beginners’ besloten de handen in een te slaan toen er een einde kwam aan de voorstellingen in theater Islamunda en er ‘Op Zuid’ weinig tot geen gratis culturele voorstellingen meer waren waar ook de minima kon genieten van interessante onderwerpen en bekende artiesten en talenten uit de wijk. De start was in het door de sloop van Zwembad Zuid inmiddels verdwenen Grand Café Champs Elysees waar het tweetal alle medewerking kreeg van de helaas te vroeg overleden exploitant Danny Hoogendijk. Na de sloop verhuisden de ‘Tokkers’ mee naar Bar-Kitchen LISA, amper 100 meter verderop waar inmiddels Chislaine de Groot de scepter zwaait.

HET THEATER IN

Op donderdag 15 juli gaat de ‘Toksjoo op Zuid’ ook het theater in, het fonkelnieuwe Theater Zuidplein wel te verstaan. Ook deze voorstellingen willen zij gratis houden want de mensen ‘Op Zuid’ hebben het niet zo breed en ‘cultuur, muziek, literatuur is voor en van het volk, zoals de Tokkers zeggen. Na 5 jaar nagenoeg alles uit eigen zak te hebben betaald springen Cultuur Concreet en het Theater Zuidplein bij zodat ook daar de entree gratis kan worden gehouden. Naast het theater en bij LISA gaan de Tokkers af en toe op reis door de regio met voorstellingen in partycentrum Flamingo in Hoogvliet en Café Ech Wel aan de Parkkade.

BIBLIOTHEEK EN KASTEEL

Daarnaast komen er mogelijk voorstellingen in het Kasteel of Wapen van Rhoon en bibliotheek de Boekenberg te Spijkenisse. Entertainer-presentator Roel Pot blijft de regio doorkruisen met zijn eigen programma ‘Plat Rotterdams’ op o.a. het ss Rotterdam en op verzoek gewoon bij groepjes mensen thuis en bij bedrijven. DJ Hansie is te zien tijdens de Zuiderparkdagen en Sandy Struijs zingt overal en (n)ergens. Sandy is inmiddels een vaak gevraagde zangeres maar ook een niet onverdienstelijke fotografe van bruids- baby - en zelfs rouwreportages.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden