Logo debotlek.nl


Troubleshooter Marga leeft zich uit

Inspringen als iets niet goed loopt. Marga Spruit draait haar hand er niet voor om. De troubleshooter bij uitstek pakt de uitdaging om de Art studio op de Campus weer levensvatbaar te maken met beide handen aan. Als manager/directeur, gedetacheerd door de gemeente Rotterdam, ziet ze in de toekomst de Art Studio als een theater voor jong en oud voor alle Hoogvlieters. Overal waar ze komt, of het nu aan de andere kant van de aardbol is of dichtbij draaien de hersenen van Marga op topsnelheid. Wat nu als deze mensen het zo aanpakken? Wat nu als en waarom niet zo? Marga wil bij uit dagingen meteen haar schouders er onder zetten. "Maar ja, soms word ik tegengehouden door beleidsregels en beleidsplannen. Dan is het mijn taak om de ander te overtuigen van nieuwe invalshoeken.

Hoogvliet - " De Stichting Art Studio zat met de handen in het haar en vroeg Rotterdam om hulp. "Het is een leuke kluif voor me en een thuiswedstrijd. Ik woon vlakbij." Marga ontrafelt alle problemen en ziet steeds meer lijken uit de kast komen. "Er zaten dagelijks mensen binnen die er absoluut niet hoorden te zijn. Er was moeite met het leggen van contacten, met zaken doen, er waren veel openstaande rekeningen en de inkoop was hoger dan de verkoop. Gaandeweg doemden steeds meer problemen op en ik heb meteen structuur aangebracht.

Giga bitch

"Ik was meteen de giga bitch van de buurt. Maar als ik ergens voor ga en er het nut er van inzie dan kan ik het aan. Ik verdedig nu de Art Studio als mijn kindje tegen van alles en nog wat. De Art Studio moet een gevestigde naam krijgen en open staan voor iedereen. Maar goed, ik benoem alles zoals het is, dus dat is duidelijk. Nu zijn bepaalde deuren op slot en kan niet iedereen bij kostbare apparatuur. Maar ja, als je zo bezig bent dan vind ik het ook belangrijk om alle adhoc zaken meteen op te lossen. In de begintijd was ik dan ook van 9.00 tot 1.00 uur aanwezig. Ik krijg maar betaald voor 32 uur dus ben ik de grootste vrijwilliger," zegt Marga lachend. "Maar als ik ergens voor ga dan ga ik ook door." De vrijwilligers en huurders moesten wel even wennen aan de nieuwe aanpak. Maar op het moment dat Marga met vakantie ging werd ze enorm gemist. "Kijk structuur is belangrijk en in het begin schopte men tegen de nieuwe aanpak, maar gedurende het proces is het normaal geworden. En als je dan weg bent en ze missen je dan is dat het grootste compliment dat ik kan krijgen."

RET

Marga begon haar werkzame leven als buschauffeur bij de RET. Zeventien jaar later, na de verzelfstandiging van de RET komt ze op kantoor terecht als managementassistente. Dat bevalt haar zo goed dat ze de allround managementstudie gaat volgen en met succes slaagt.

'Backpacken'

Dan volgen, vanuit de gemeente Rotterdam, detacheringen bij onder andere een camping in Hoek van Holland, de griffie van Rotterdam en de Art Studio. "Ik ben een troubleshooter en als het weer goed loopt heb ik een nieuwe uitdaging nodig." Opgevoed door creatieve ouders kan het niet anders dan dat Marga zowel in haar werk als privé creatief is. Zo maakt ze op bestelling kleurrijke abstracte kunstwerken, drieluiken, voor aan de muur voor mensen die geen kunstwerk kunnen vinden die bij hun inrichting past. Een andere hobby is vakantie. "Het liefst backpakken naar bijvoorbeeld Vietnam en Borneo. Ik ben absoluut geen stadsmens en wil rust, natuur en avontuur. Zo hebben we bij Borneo op een eilandje gelogeerd bij mensen die niets hebben en in feite verschoppelingen zijn, mensen zonder status. We sliepen in hutjes op palen, waar de kakkerlakken en ratten rondliepen. Maar gastvrij dat ze zijn. Dan zie je dat je met bijna niets tevreden kunt zijn."
 

Art Studio

Vooruit kijkend schetst Marga de toekomst. "Het eerste doel, alles op orde brengen van de Art Studio is gehaald. Het tweede doel is de uitdaging om een programma zo te faciliteren dat het binnen het budget past. Pas dan kan de Art Studio verder groeien." Marga bedankt graag alle vrijwilligers die met haar op de rijdende trein zijn gesprongen. "Ze zijn hartstikke loyaal en samen hebben we de Art Studio niet in de steek gelaten. Geweldig gewoon."

(Door Marianne van der Ham)

Reageer als eerste
Meer berichten