Logo debotlek.nl


Sjef van de Poel schreef een boek over de lokaal bestuur en roemt daarin hoe het er in de deelgemeente Hoogvliet aan toe ging.
Sjef van de Poel schreef een boek over de lokaal bestuur en roemt daarin hoe het er in de deelgemeente Hoogvliet aan toe ging.

De 'burgerparticipatie' is in Hoogvliet uitgevonden!

In Hoogvliet werd, lang voordat Koning Willem Alexander het begrip in zijn nieuwjaarsrede opnam, de 'participerende samenleving' uitgevonden. Dat concludeert althans Sjef van de Poel auteur van het boek 'Betwist Bestuur' over de geschiedenis van de Rotterdamse wijkraden en deelgemeenten over de geschiedenis van de Rotterdamse wijkraden en deelgemeenten.

HOOGVLIET- Voor het boek interviewde Van de Poel (64) uit Hoogvliet oud-deelraadsvoorzitter en tegenwoordig in de Franse Pyreneeën woonachtige voormalige deelraadsvoorzitter van Hoogvliet Hans Elemans (IBP) en oud-bestuurders zoals Jacqueline Hoogland, Louis Plas, Edwin Smid en Arnold van der Heijde. In totaal leverden 150 gesprekken en een gedetailleerd onderzoek voldoende leesstof op voor een historisch overzicht van 70 jaar decentraal bestuur op 824 pagina's! Stadsarchivaris Jantje Steenhuis was er zichtbaar van onder de indruk en bekende ruiterlijk "dit nooit te hebben verwacht en te hebben gezocht achter Sjef".

Lofzang

Van de Poel liet de lofzang gelaten over zich heen komen. Net als burgemeester Aboutaleb in diens voorwoord, liet van de Poel zich in zijn speech positief uit over de deelraadsbesturen, deelraadsleden en ambtenaren die zich met passie al die jaren hebben ingezet voor hun deelgemeente, de stad Rotterdam en haar burgers. Over Hans Elemans en de zijnen, onder wie de inmiddels overleden vriend en bestuurder Wim Burger schrijft Van de Poel: 'Zij maakten naam met de noodzakelijke herstructurering van Hoogvliet. Er werd geïnvesteerd in burgerparticipatie om de uitvoering van een grootschalig vernieuwingsplan op fysiek-, sociaal- en economisch gebied mogelijk te maken."

Herstructurering

"5000 woningen slopen of renoveren, het aanzien van Hoogvliet zou voorgoed veranderen. De Hoogvlieters werden niet alleen geïnformeerd, maar mochten ook meepraten en meebeslissen. De burgerparticipatie leidde tot een groot draagvlak en zette Hoogvliet niet alleen in Nederland op de kaart maar ook tot ver in Europa. De eigengereide en eigenzinnige 'Machiavelli' Elemans vervulde als 'frontliner' een grote voortrekkersrol' aldus de auteur van 'Betwist Bestuur'.

(Door Joop van der Hor)

Reageer als eerste
Meer berichten