Logo debotlek.nl


De selectie viert samen met 150.000 Feyenoorders op de Coolsingel het behalen van de vijftiende landstitel. Foto: John de Pater
De selectie viert samen met 150.000 Feyenoorders op de Coolsingel het behalen van de vijftiende landstitel. Foto: John de Pater

Zoetebier: 'Dirk is een grote meneer'

Het heeft achttien jaar geduurd, maar afgelopen zondag werd Feyenoord toch echt voor de vijftiende keer in de historie van de club landskampioen. Na het debacle tegen Excelsior van vorige week maakte de koploper zondag in de eigen Kuip tegen Heracles Almelo geen fout. Dirk Kuyt loodste zijn ploeg met drie goals naar de titel (3-1). Een dik verdiend kampioenschap, want Feyenoord stond vanaf speeldag nummer één bovenaan.

Regio - In die eerste speelronde, op 7 augustus, werd FC Groningen uit met 5-0 verslagen. Feyenoord was de eerste lijstaanvoerder van het seizoen en die felbegeerde plaats stond de naar een grote prijs hunkerende club onder leiding van trainer Giovanni van Bronckhorst.niet meer af. Tegen Heracles Almelo vierde de Kuip feest, vierde Rotterdam feest, vierde een groot deel van Nederland feest. Ook voormalig Feyenoord-doelman Edwin Zoetebier. "Ik heb het als supporter gevolgd. Fantastisch. Opgelucht, al heb ik niet echt getwijfeld aan een goede afloop. Maar je moet het altijd maar wel even doen."

UEFA-Cup

Zoetebier werd in 1999 als reservedoelman landskampioen met Feyenoord en pakte in 2002 als eerste keeper de UEFA Cup. "Als je dan naar zo'n wedstrijd kijkt, je ziet de vreugde na afloop, dan komen er wel weer dingen boven ja. Dat is logisch lijkt me. Ik zag Jean-Paul van Gastel weer met zo'n Feyenoord-brilletje op zijn hoofd staan, net als in 1999 toen hij aanvoerder was. Vond ik mooi. Ik ben ontzettend blij voor die jongens. Voor het Legioen. Ze hebben het zondag en maandag op de Coolsingel op een fantastische manier gevierd. Gelukkig maar. Met veel tranen, zoals het hoort. Lekker janken. Geen rottigheid, zoals een week eerder na Excelsior."

Megablij

Kuyt was in de kampioenswedstrijd de grote man. "Ik ben echt megablij voor hem. Ik heb nog met hem gevoetbald bij Feyenoord, een ontzettend goede en eerlijke kerel. Dirk is een grote meneer," looft Zoetebier zijn voormalig ploeggenoot. Grote vraag is of de 36-jarige routinier stopt of nog een jaar doorgaat bij de kersverse landskampioen. "Ja, het is wel het juiste moment om te stoppen, maar hij is echt een liefhebber. Heeft altijd heel goed op zijn lichaam gepast. Ik zou haast zeggen 'stop ermee', op een betere manier kan niet. Met een landstitel, waar hij zo van droomde."

82 punten

Zoetebier zag in de afgelopen dagen weer hoe groot Feyenoord is. "Ja, dat is niet normaal joh. Ongelofelijk." Door de 3-1 winst op Heracles werd Feyenoord kampioen met 82 punten, één meer dan aartsrivaal Ajax. Excelsior en Sparta blijven op het hoogste niveau. Excelsior was al veilig, Sparta verlengde het eredivisieschap afgelopen weekend door te winnen van Go Ahead Eagles.

(Door Cris Rolandus)

Reageer als eerste
Meer berichten