Logo debotlek.nl


Clown Domp en clown Nop in haar nopjesjurk
Clown Domp en clown Nop in haar nopjesjurk

Hoogvlieters Martin en Sylvia helpen waar het maar kan

"Even in de huid van een ander kruipen is heerlijk om te doen," zegt Martin Sips. Samen met zijn vrouw Sylvia vormt hij het clownsduo Dop en Nop. Gewoonlijk schuift Elly van Dommelen ook aan als clown Koko. "En we breiden uit. Clown Loko, Eric, de vriend van Ellie, komt ook regelmatig naar Hoogvliet," vult Sylvia aan. Gezamenlijk zorgen ze ervoor dat mensen weer vrolijk worden. "Als je mensen blij kan maken, dan stijg je boven jezelf uit," zegt Martin. "Ik vind het heerlijk om 's morgens, zo vanuit je bed een andere wereld in de stappen, als clown of als Zwarte Piet.

Hoogvliet - Afkomstig uit Rotterdam en Rhoon wonen Martin en Sylvia sinds 1982 in Hoogvliet en willen hier niet meer weg. "De saamhorigheid is hier in Oudeland groot. Als iets gebeurt dan help je elkaar en als het niet bevalt dan zeg je dat ook. In Rotterdam kennen de mensen elkaar vaak niet, maar hier heb je altijd wel een praatje. De Hoogvlietse samenleving is hecht. Ik noem het daarom ook wel 'ons dorp'."

Helpen

Martin en Sylvia wonen niet alleen in Hoogvliet, maar wentelen zich helemaal in de samenleving. "Waar we kunnen helpen zullen we dat doen." Dat start eigenlijk negenentwintig jaar terug als de oudste dochter net 1 jaar is. Sylvia gaat bij een huttenkamp van de Loods kijken ziet bekenden en wil helpen. Ze neemt een campingbedje mee, zodat haar dochter kan slapen en gaat aan de slag. Een jaar later sluit Martin zich aan. Vervolgens starten een aantal spontane bewoners een vrijwilligersorganisatie die zorgt voor speurtochten en kinderactiviteiten, bijgestaan door Gina Thijssen, Arja Poot en Driss Fatnassi. De Spontaantjes zijn geboren.

Clownen

"En daar trokken Elly en ik voor de eerste maal tijdens een feestje clownspakken aan. We hadden zelf zo'n lol." zegt Sylvia glunderend. Vervolgens vraagt de broer van Sylvia of ze willen clownen tijdens de truckersrun in Spijkenisse. "Het was een groot succes. Lekker dansen en gek doen met gehandicapten. We hadden toch een lol samen," zegt Sylvia. Inmiddels komen steeds meer opdrachten binnen. De Challenge, Participarade, winkelcentrum Hoogvliet, Montmartre, nu Venetië, aan de Maas, je kunt niet meer om clown Dop, Nop, Koko en Loko heen.

Plasmoeder

Van plasmoeder bij Sinterklaas, Schoon Heel en Veilig, de beheercommssie van de IBW tot het begeleiden van bands bij de Taptoe, Sylvia draait er haar hand niet voor om. En waar Sylvia iets oppakt volgt Martin meteen. "Helpen en vrijwilligerswerk zit in onze genen," zegt Martin die als industrieel reiniger heel wat uren draait. Dan moet je wel weten wat er allemaal in Hoogvliet speelt dus zijn we op een gegeven moment deelraadsvergaderingen bij gaan wonen. Destijds was Oudeland nog een zootje, denk dan aan overlast en drugs. Op onze uitnodiging aan deelraadsleden om eens te komen kijken kwam alleen René van der Graaf en hij gaf ons gelijk. Dat is dan zo fijn, want je ageert eigenlijk alleen maar tegen mensen die je niet geloven."

Oudeland 

Inmiddels gaat het veel beter in Oudeland, Maar dat ligt mede, volgens Martin en Sylvia ook aan de eigen inzet. "Kijk als daar een groep op de Oude Wal overlast veroorzaakt kan je ook met hen praten. We hebben het voor elkaar gekregen dat die groep destijds op een andere plek ging staan. Daarnaast heeft het Team, de jongeren in Villa Vonk, ook meegeholpen. Kijk als zij raddraaiers aanspreken heeft dat toch weer een ander effect als wanneer wij dat doen. Zo proberen we het rustig te houden. Het plein moet levend blijven." Inmiddels hebben Martin en Sylvia een aantal taken afgestoten. Het organiseren van Halloween is gestopt nadat ik bedreigd werd door een vader. Uiteindelijk moesten we vader en zoon verwijderen. Kijk dit gaat te ver. Ik laat me niet bedreigen," zegt Martin. "Er zijn nog meer leuke dingen te doen."

Doordat de actieve vrijwilligersgroep rond Martin en Sylvia uit elkaar is gevallen vanwege leeftijd, verhuizing en overlijden houden beiden zich nu bezig met clownen, Zwarte Piet spelen, de truckersrun, de Taptoe en vooral genieten van hun drie kleinkinderen.

(Door Marianne van der Ham)

Reageer als eerste
Meer berichten