Logo debotlek.nl


Moeder Willeke, naast haar dochter Jedidja en Rebecca geflankeerd door moeder Bianca. Foto: Patricia van den Blink
Moeder Willeke, naast haar dochter Jedidja en Rebecca geflankeerd door moeder Bianca. Foto: Patricia van den Blink

'Wij geven ons haar, wat geeft u?'

Rebecca en Jedidja willen hun haar doneren aan Stichting Haarwensen en zo kinderen die door ziekte hun haar zijn kwijtgeraakt, helpen.

Regio - De twee meiden zitten in groep 3 en 4 van basisschool De Morgenster in Spijkenisse. Toen klasgenootje Feyona (9) vorig jaar haar haar doneerde, kwam Jedidja (7) op het idee om dit ook te gaan doen. Rebecca (6) uit Spijkenisse volgt het goede voorbeeld van haar moeder, die al twee keer doneerde. "Ik vind het spannend en stoer," zegt Rebecca. "Ik ben blij om het te geven. Want als wij haar geven aan kinderen die ziek zijn, helpt dat misschien om beter te worden," zegt Jedidja (7) uit Hoogvliet. "Maar ik vind het wel heel spannend," moet ze bekennen.

Bianca, de moeder van Rebecca, kan haar dochter heel goed begrijpen. "Ik heb zelf ook al twee keer mijn haar gedoneerd. Vijf jaar geleden en vorig jaar. De eerste keer was het spannendst", weet zij zich te herinneren. "Ik wilde al langer mijn haar knippen. En door er een pruik van te laten maken, knip ik het af voor een doel. Er zijn zoveel mensen met lang haar en misschien willen zij dit ook gaan doen."

Geld

Maar een pruik maken, doe je niet zomaar. "Voor één pruik is haar van drie à vier mensen nodig", vertelt Willeke, moeder van Jedidja. "De haren mogen niet grijs of geverfd zijn. Het haar gaat naar Azië en daar wordt een pruik gemaakt, door de haren één voor één op een netje te knopen. Dat is erg arbeidsintensief en kost daarom veel geld. Het maken en onderhouden van één pruik kost 1500 euro."

Daarom beginnen de meiden de actie 'Wij geven ons haar, wat geeft u?'. Bij familie, vrienden en kennissen is al ruim 400 euro opgehaald.Veel mensen om hen heen zijn zo enthousiast dat ze graag willen helpen. "Zelfs Sammy's zwemschool heeft een flinke donatie gedaan en verspreidt de oproep via Facebook. We kunnen niet wachten om aan het eind een grote enveloppe te kunnen overhandigen", zegt Bianca.

Knipbeurten

Moeder Bianca, opgeleid als kapster, neemt het knippen van het haar op zich. Op 13 juni aanstaande staan de knipbeurten gepland. Dat moet gebeuren op de Morgenster. Het haar gaat naar Stichting Haarwensen. De pruiken die ervan worden gemaakt, gaan naar kinderen die door een medische behandeling of een andere oorzaak kaal is geworden of zal worden. De stichting heeft al meer dan 1000 kinderen verblijd met een pruik.

Wie Rebecca en Jedidja wil steunen kan dit doen via de inzameldoos op Basisschool De Morgenster aan de Oranjelaan, via Sammy's Zwemschool of door rechtstreeks te schenken aan Stichting Haarwensen, o.v.v. 'Jedidja en Rebecca'. www.haarwensen.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten